Публикации в | Красота

10 съвета как да се справим с чупливите нокти

Публикувано на 03 март 2014 от Vesi

Зимният сезон е крайно безпощаден към кожата, косата и ноктите. Ноктите ни започват да се люпят и чупят като тънки парченца лед, което е страшно досадно, но студеният период не е единствения проблем. Виновни са и неправилно подбрания лак или небрежната грижа за ноктите. Подбрахме няколко съвета как да се справим и отново да се радваме на перфектен маникюр.
10 съвета как да се справим с чупливите нокти
1.Не използвай бързо съхнещи лакове

Обикновено, тези средства имат маркировка 30 или 60 секунди – времето, за което съхнат. Изглежда много удобно – няма нужда да чакаш дълго и да се страхуваш да не направиш погрешно движение или да използваш подръчни средства като сешоар, за да изсъхне лака по-бързо. Но, спестявайки време, съкращаваш живота на ноктите си.

На практика всички лакове съдържат формалдехид. Това е летливо съединение и когато лакът се нанесе на ноктите, мигновено се изпарява, оставяйки да съхне тънък слой лак. Стандартното съдържание на формалдехид в лака е около 5% и той съхне за не по-малко от 6 минути. Изхождайки от 30 секунди, може да си представиш колко от тази токсична субстанция се съдържаща в бързосъхнещия лак. Големият процент формалдехид въздейства по-лошо от ацетона, той изсушава, изтънява ноктите, на повърхността им се появяват невидими малки пукнатини.

Съветваме те да използваш лакове с нисък процент на формалдехид, съдържащи серамиди, протеини, мазнини. Те имат укрепващ и овлажняващ ефект, вярно, че съхнат по-дълго време, но не развалят структурата на нокътя.

2. Правилно пилене на ноктите

Пиленето на ноктите с резки движения напред-назад е бързо постигане на желаната форма, но по този начин вреди на здравето им. Такова пилене разрушава нокътната плочка, възникват микро пукнатини по повърхността, нарушава се края на нокътя и започва процес на разделяне.

Съветваме те да пилиш ноктите си в една посока, започвайки от края към центъра с дълги плавни движения. Пилата трябва да се държи под ъгъл към ръба на нокътя и да се обработва основно външната му повърхност.

3. Не използвай метални и елмазени пили

Mеталните и диамантените частици надраскват и раняват повърхността на ноктите, разрушават тяхната структура, нарушават архитектурата на растеж, допринасят за разделянето им.

Съветваме те да използваш стъклени пили за нокти. В момента те са най-меки и деликатни. Стъклената пила не оставя микро пукнатини, не нарушава структурата на нокътната плочка. От всички пили за нокти трябва да се обърне внимание и на керамичната. Тя е добре да се използва ако ноктите вече се разделят и чупят. Керамичните не травмират нокътната плочка, също така имат способността да заздравяват увредените нокти. Микрокристалите, съдържащи се в пилата при пилене се отделят от нея и попадат в микро пукнатините, образуващи се между нокътните люспици и ги укрепват.

4. Пий много течности

Ноктите са рогови израстъци на кожата и също като нея се нуждаят от влага. Бързо я абсорбират и я губят заедно с отделящата се през порите пот. Ако пиеш недостатъчно течности през деня, ноктите се обезводняват, започнат да изсъхват и стават чупливи.

Съветваме те, ако искаш да предотврати дехидратация, не само през лятото, но като цяло, да пиеш на ден 30 мл вода на килограм телесно тегло. Например, ако тежиш 60 килограма, твоята норма е 1800 милилитра течности на ден.

5. Не режи ноктите с ножица

Ножицата не може да реже ноктите внимателно. Тя захваща доста голяма повърхност от края на нокътя, в резултат възникват пукнатини и ноктите ти се чупят.

Съветваме те да използваш нокторезачки. С тяхна помощ може постепенно да се движиш от единия край на нокътя до другия, да му придадеш форма, предотвратявайки появата на пукнатини. След това трябва само да го изравниш с пила за нокти.

6. Използвай ръкавици

Вредните съставки в битовата химия, в почистващите и перилни препарати изсушават ноктите, правят ги чупливи, провокират появата на кожички. За да предпазиш ръцете си от химикали, работи с гумени ръкавици, когато го правиш, разбира се.
Съветваме те следващия път като почистваш стаята си, например, да използваш памучни ръкавици под гумените, напоени с крем за ръце и нокти. Ако сложиш само гумени, ръцете ти силно ще се изпотят, освен това се нарушава кожното дишане и ноктите ти може да започнат да се обезводняват.

7. Добави повече витамини в менюто си

Включи повече храни, съдържащи витамини А, Е, D, микроелементи като желязо, калций и силиций. Ако количеството им в организма е достатъчно, ноктите ще станат по-силни и по-здрави.

Съветваме те да употребяваш по-често млечни продукти, ядки, масло, сирене, бобови, риба и яйца. Тези продукти – богати на калций и витамин D са важни за ноктите. Запасите от силиций и желязо, може да попълниш с помощта на банани, сушени плодове, черен дроб, фасул, зелени зеленчуци и месо.

8. Не допускай излишък на калций в организма

Ноктите страдат не само от липса на витамини, но също така и от тяхното предозиране. Става дума особено за калция. Ако имаш дебели нокти, в тях се съдържат достатъчно количество минерали. Предозирането с калций може също да доведе до чупене и разслояване на ноктите.

Съветваме те, ако имаш много плътни нокти, по-добре да не използваш перлени лакове. За да придадат блясък на ноктите, производителите добавят в състава им естествен седеф, а това вещество съдържа голямо количество калций.

9. Не носи лак за нокти прекалено дълго време

Лакът, дори и лечебния, може да стои върху ноктите не повече от 5-7 дни. След този период, той нарушава дишането на ноктите и ги изсушава. И когато лакът започне да се бели, изтънялата повърхност на ноктите отива заедно с него. В действителност, дори лечебният лак може да наруши структурата на ноктите.

Съветваме те, ако вече имаш неприятности с ноктите, да използваш лечебният лак като основа. Само трябва да избереш подходящ за твоя проблем. За сухи и чупливи нокти са подходящи лакове с овлажняващ ефект. Те съдържат витамини A, B5, протеини, които предотвратяват загубата на влага и добре подхранват ноктите. За крехки, тънки нокти е необходима база с калций – след нанасянето този минерал се вгражда в структурата на нокътната плочка, като по този начин укрепва и подобрява растежа на ноктите.

10. Сваляй лака веднага след като започне да се бели

Ако имаш навика да лакираш ноктите, веднага след като започне да се бели, това не трябва да правиш в никакъв случай. Когато лакът започне да се лющи, трябва веднага да се отстрани със специална течност без ацетон. А след това да се даде на ноктите почивка в продължение на 3-4 дни.

Съветваме те през периода на профилактика и лечение на чупливи нокти, да използваш специални подхранващи масла. Маслата действат на тези участъци от нокътната плочка, които са недостъпни за лечебния лак. Най-известното масло за укрепване на нокти е рициновото, а след него зехтина, и после- бадемовото. Маслото е добре да се нанася на ноктите през нощта и да се спи с памучни ръкавици за по-добро усвояване.
Можеш да си правиш укрепваща баня за нокти със зехтин веднъж на 2 седмици, като вземеш 1 супена лъжица зехтин и го затоплиш на водна баня, така че да стане топъл, но не горещ. След това добавяш няколко капки витамин А. Тази процедура добре подхранва ноктите и ги предпазва от изсушаване.

Източник: teenviewsofia.com

Коментари


+ 7 = 9

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки