Туристически обекти, които си заслужава да се видят – ГРАДОВЕ И СЕЛИЩА

Публикувано на 13 януари 2016 от Vesi

Света е пълен с приказни и уникални места, които да бъдат посетени, но за колко от тях сме чували? Екипът на LifeBOX ще създаде за вас поредица от не до там известни туристически дестинации за истински пътешественици!

Халщат – Австрия
Халщат / Австрия

Освен прекрасно градче, мястото е известно и с т.нар Халщатска култура – обхваща група от археологически находки, принадлежащи към ранножелязната епоха в Средна Европа и на Балканите. В околностите на града през 1846 г. минният служител Йохан Рамзауер открива надгробна могила, съдържаща голямо количество праисторически артефакти.

Големият площад в Брюксел
големият площад в Брюксел

Големият площад (Grote Markt – немски, Grand Place – фр.) е една от най – важните туристически дестинации в Брюксел и е един от символите на града. Размерите му са 68 на 110м. Той е част от историческото наследство на ЮНЕСКО.
На всеки 2 години на площада през август се нарежда голям килим от цветя за период от няколко дни, като по традиция се използват разноцветни бегонии. Килимът покрива площ от 1 800 кв.м. Първият „цветен килим“ е направен през 1971г. като традицията се е запазила и до днес, и привлича множество туристи.

Парк на маймуната Jigokudani – близо до Нагано, Япония
Парк на маймуната

Японски макаци, известни още като снежни маймуни, се плицикат през зимата в горещите извори, с цел да се стоплят по време на големите студове. Те се мият, пощят се, дори някои от тях заспиват в топлата вода, подпрени на камъните.

Статуята на Иисус Христос – Рио де Жанейро, Бразилия
Статуята на Христос

Макар всеки да знае локацията и съществуването на тази статуя, нямаше как да не я споменем като една от най-предпочитаните дестинации за християните. Завършена е през 1931г., висока 38м, с дължина на разперените ръце 30м, изградена от желязобетон и е облицована с несмлян талк, устойчив на въздействието на климата. Разположена е на високия 710м хълм Корковаду в предградията на града. Символ на Бразилия и едно от новите чудеса на света. Статуята си има няколко двойника – в Лисабон, във Вунг Тау(Виетнам) и на остров Сулавеси (Индонезия).

Великденски остров
Великденски остров

Великденски остров(наричан още Рапа Нуй)/ Тихи океан, владение на Чили. Там се намират т.нар. моаи – каменни статуи, изобразяващи човешки фигури с различни височини – от 1 до 9-11 метра. Броят им е около 900. В каменната кариера на острова се намират много недовършени и съответно неизправени фигури, една от които е трябвало да бъде висока повече от 20 метра.

Памуккале – Турция
Памуккале Турция

Известен още и като „Замъка на памука“. Тук действието на горещите извори, съдържащи калциев окис, довежда до образуването на варовикови отлагания върху огромните скалисти тераси. Водата е лечебна, а в близост може да се посетят и руините на древния град Хиераполис.

Фирузабад – Иран
Фирузабад
Древен персийски град. На снимката е предверието на построения през 224г. дворец на Ардашир I, който основава династията на Сасанидите.

Руините на град Тулум – Юкатан, Мексико
tulum_mexico

Възникнал около 1200г. Разположен на отвесна скала над Карибско море. Това е най-запазеният древен град на маите по крайбрежието. Имал е около 50 постройки. Защитен е бил от стени, високи от 3 до 5 метра и дебелина до 7 метра.

Бора Бора – Френска Полинезия
bora-bora Бора-Бора

Малък и добре познат остров от архипелага Дружествени острови на Френска Полинезия, заобиколен от лагуна и риф. Желана дестинация за всеки любител на красотата и романтиката.

Омагьосаният град – близо до Куенка, Испания
Омагьосаният град

Въпреки че го наричат Омагьосаният град, това всъщност са изцяло природни образувания, получили се в резултат на ерозията и на действието на водите на близката река. Обектите са няколко, с причудливи форми и с различни имена – костенурката, мечката, мостът, гъбата, хипопотамът и др.

“Вратата към ада” – Дарваз, Узбекистан
Вратата към ада

Дупка в земята, появила се преди 35г след геоложки проучвания в района. Докато геолозите копаели, се натъкнали на подземна кухина, където пропаднало цялото им оборудване. Пещерата се запълнила с газ. Работниците подпалили газта, очаквайки тя да изгори за няколко часа. От тогава, в продължение на 35г без прекъсване, дупката гори.

Пирамидите в Мерое – Судан
ПИРАМИДИТЕ В МЕРОЕ

Пирамидите на нубийските царе. Броят на пирамидите в древна Нубия (днешен Судан) е 223 и са разположени в Керма, Напата, Нури, Нага и Мерое.

Гробниците на ЛИКИЙСКИТЕ ЦАРЕ – Каунос, Турция
Гробниците на ЛИКИЙСКИТЕ ЦАРЕ

LifeBOX

1 Коментари на публикацията

  1. Крис Коментар:

    Много полезно! Има доста места, за които не подозирах. Прекрасна статия!

Коментари


× 5 = 25

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки