Публикации в | За детето

Температура – ужасът за всяка майка

Публикувано на 09 ноември 2013 от Vesi

И най-здравото дете може да се разболее. А детските болести често са свързани и с неприятното повишаване на температурата. Усетите ли, че мъничето „пари“ бързате да му дадете от сиропа, който ще свали температурата. А не забравяте ли, че всяко лекарство освен облекчение, може да донесе и вреда на организма?
Температура - ужасът за всяка майка Причини за повишена температура Повишената температурата може да бъде свързана с наличието на остри респираторни инфекции, стомашни инфекции, пневмонии, ангини, възпаление на вътрешните органи и т.н.


Случва се покачването на температурата да се провокира и от алергии, емоционални стресове, дори прегряване.


В крайна сметка повишената температура се явява защитно-приспособителна реакция на организма, като при това се стимулира имунитета и се унищожават болестотворните микроби и вируси.


Високата температура е симптом, а не болест.


Знаете ли, че…
* В първите няколко дни от живота на новороденото е възможно температурата му да бъде леко повишена (37,0-37,4 градуса).
* Към първата година температурата на детето е в нормални граници (36,0-37,0 градуса, като най-често е 36,6 градуса).


Не бързайте да понижавате температурата!


За всяка майка безпокойството е голямо, когато съкровището й се разболее. Тя е готова на всичко, за да му помогне и да облекчи състоянието му. Но точно в този момент не трябва да бързатe!


До 38 градуса не се препоръчват температуропонижаващи средства, тъй като повишената температура е защитна реакция на организма и до тези градуси се предполага, че той може сам да се справи. По време на повишаване на температурата всъщност в организма се изработват специални вещества, които активно се борят с инфекцията.

Покаже ли термометърът над 38 градуса, тогава непременно се консултирайте с педиатъра, който ще назначи необходимото температуропонижаващо средство. Имайте предвид, че всяко лекарство против температура е „нож с две остриета“ – от една страна сваляте температурата, от друга – се намесвате в имунните процеси и можете да предизвикате негативни явления.
„Температуропонижаващото средство е решение за определен срок от време. А как ще протече лечението на самата болест, причиняваща температурата, може да реши само лекарят.“
Температура - ужасът за всяка майка Докато чакате…
какво ще се случи с температурата (ще надмине ли 38 градуса, няма ли) ти е трудно просто ей така да стоите „със скръстени ръце“. Напълно разбираемо е, че се страхувате и ти се иска някак си да помогнеш докато решите, че е време за педиатъра.

Когато детето е с повишена температура в никакъв случай не го загрявайте с помощта на одеяло, топли дрехи, включване на допълнителна печка в стаята – всичко това е опасно. Малкото има нужда от леко облекло, свеж въздух и температурата в стаята не трябва да бъде повече от 20-21 градуса.

Не забравяйте, че при повишена температура се увеличава загубата на течности. Ето защо давайте на често по малко течности. Мъничето по-често слагайте на гърдата или му давайте вода. На по-голямото дете предлагайте вода, фрешове, чай.

Нормално и при висока температура апетитът на детето да се влоши. Не го насилвайте да се храни, ако не иска. Предлагайте му по-лека храна и го остави да има право на избор.

Можете да пробвате да облекчите състоянието на детето с компрес от студена вода или студена вода + оцет. Мокрите кърпи на челото, крачетата и ръчичките вероятно ще помогнат.

Повечето родители използват и лекарства, които могат да закупят от аптеката без лекарско предписание. Най-безопасни за децата остават медикаментите, съдържащи парацетамол. Обикновено ибупрофен се препоръчва в случаите, когато парацетамолът се оказва противопоказен или неефективен. Но аналгин и аспирин в никакъв случай не давайте на малкото дете. Единствено лекарят може да включи в лечението течен аналгин, ако прецени, че ситуацията е екстремна и това се налага.

За съжаление всяко лекарство има и странични ефекти. Най-често това са алергичните реакции. При едно дете те могат да се проявят от аналгин, при друго – от парацетамол. Но научните изследвания показват, че тези случаи са много повече вследствие на аналгина, отколкото на парацетамола. И затова парацетамолът остава все пак най-ефективното средство. Важно е да спазваш дозировката, за да си сигурна, че няма да навредиш на малкото човече.


Непременно се консултирайте с педиатър, ако:
* температурата е над 38 градуса;
* ако повишената температура е съпроводена с повръщане, загуба на съзнание, трудно преглъщане и дишане, главоболие, болки в корема или гърдите;
* детето поддържа температура между 37 и 38 градуса повече от два дни;
* в продължение на няколко дни малчо е имал температура под 38 градуса, но изведнъж рязко се е повишила – такава температура може да се окаже вследствие на вторична инфекция, например отит или ангина;
* поведението на малкото е нетипично – необичайно капризно е, апатично, сънливо, плаче повече от обикновено, дърпа си ушите;
* ако детето на фона на високата температура е прекалено бледо и отпаднало.

Автор: Борислава Байкушева-Бонева
Консултант: д-р Радка Масларска, началник отделение Неонатология в МБАЛ „Токуда Болница София“
Източник: moetodete.bg

Коментари


5 − 5 =

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки