Симптоми при нисък хемоглобин

Публикувано на 15 ноември 2013 от Vesi

По-ниското количество на червените кръвни телца се нарича анемия, а нивото на хемоглобина отразява това състояние. Има много причини за появата й. Някои от най-честите от тях са: внезапна загуба на кръв (от травматични наранявания, след хирургическа намеса, кървене, обилна менструация, рак на дебелото черво или язва на стомаха), хранителен дефицит (на желязо, витамин В12, фолиева киселина), проблеми, отнасящи се до правилното функциониране на костния мозък, последствие от химиотерапия, бъбречна недостатъчност или абнормална хемоглобинова структура като сърповидно-клетъчната анемия или таласемия. Симптоми при нисък хемоглобин
Стойностите на хемоглобина се измерват, като се вземе предвид количеството червени кръвни телца в грамове /гр./ на децилитър /дл./ обща кръв, (децилитърът се равнява на 100 мл и е една десета от литъра). Нормалните нива на хемоглобин зависят от: възрастта – дали човек е навлязъл в периода на пубертета, пола и индивидуалния здравен статус.

Новородените трябва да имат хемоглобин: 17-22 гр./дл.;
бебета на едноседмична възраст: 15- 20 гр./дл.;
бебета на едномесечна възраст: от 11 до 15 гр./дл.;
деца: 11 до 13 гр./дл.;
мъже: 14-18 гр./дл.;
жени: 12-16 гр./дл.;
мъже над средната възраст: от 12, 4 до 14, 9 гр./дл.;
жени над средната възраст: от 11, 7 до 13, 8 гр./дл.
Всички тези стойности може леко да варират.

Обикновено най-характерният признак на това, че имаме нисък хемоглобин, е чувството за лесна уморяемост и изтощение. Тъй като клетките не получават достатъчно кислород, мускулите не могат да работят ефективно – да се съкращават и отпускат с голяма честота. И когато прекаляваме с физическото натоварване, може да усетим силна мускулна болка и дискомфорт. Често хората с нисък хемоглобин се оплакват от болки в краката и невъзможност да разхождат на дълги разстояния.

Поради липсата на нормален приток на кислород, който да захрани мозъка, хората с нисък хемоглобин се измъчват от силно главоболие. При тях може да се наблюдават замаяност при рязко ставане от стол и слабост, стоейки изправени за продължителен период от време. Много често те се оплакват от това, че им причернява пред очите за кратко при внезапно ставане от леглото след сън.

Липсата на концентрация и лесното забравяне са също симптоми на анемията. Това е сериозен проблем при децата, които може да се чувстват слаби, изтощени и раздразнителни при това състояние. Ниският хемоглобин може да влоши тяхното представяне в училище и да се развият поведенчески проблеми.

Сърцебиенето и болката в гърдите също така съпровождат живота на анемичните хора. На сърцето се налага да изпомпва по-често кръв, за да компенсира липсата на кислород в циркулиращата такава. Този кислороден недостиг може да предизвика признаци на задух.

Бледият и неизразителен цвят на кожата може да индикира липса на кислород в кръвоносните клетки. Ниският хемоглобин е дори по-забележимо проявим при поднокътната тъкан и венците, които трябва да бъдат добре порозовели, а при анемия това не е така.

Нехарактерното хранително поведение и необяснимото желание да се ядат негодни за консумация, или необичайни продукти, също може да е симптом на това състояние. Хората с недостиг на желязо и нисък хемоглобин са склонни да хапват по-вредни храни, сладки изделия или такива с много нишесте.

Възпаление на езика, болезнени пукнатини в краищата на устните, често обелване на кожичката им и бледият цвят на вътрешната част на долните клепачи могат също да са симптоми на появата на недостиг на желязо и развиване на анемия.

Източник: ezine.bg

Коментари


6 × 3 =

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки