Публикации в | Градина | Туризъм

Най-красивите дървета в света

Публикувано на 12 януари 2016 от Vesi

Дърветата превръщат въглеродния диоксид в кислород – същия кислород, който дишаме и без който не бихме могли да живеем на тази планета. Дърветата пречистват въздуха от карбоновите замърсявания и осигуряват дом, подслон и храна на безброй живи създания, включително на човека. И това е само малка част от характеристиката на този растителен вид. В случая обаче възхищението ни е фокусирано върху изключителната красота на няколко дървесни вида, срещащи се из различните краища на земното кълбо.

Ако трябва да сме напълно изрядни като фактология, сред тях има и няколко растителни вида, които не са дървета – глицинията е увивно растение, рододендронът – храст, а бамбукът принадлежи към семейството на тревите. Те обаче имат място в тази галерия, тъй като споделят същата характеристика като истинските дървета в нея – впечатляващи, в някои случаи дори рекордни размери, достолепна възраст и най-вече изключителна красота, будещи преклонение пред невероятния размах на Природата.

Над 125-годишното рододендроново дърво в Канада
Рододендроново дърво

Технически погледнато този гигантски рододендрон на повече от 125 години не е дърво. Този вид растения всъщност се числи към семейството на храстите.

144-годишната глициния в Страната на изгряващото слънце – Япония
Глициния
Глициния

Японски клен в Портланд, Орегон
Японски клен

Антарктически бук в Орегон
Антарктически бук

Антарктическият бук се среща преди всичко в Чили и Аржентина, но този вид е ситуиран в Северния тихоокеански регион в САЩ.

Огнено дърво, Бразилия
Огнено дърво

Огненото дърво (Delonix Regia) произлиза от Мадагаскар, но се среща и в много тропически местности по целия цвят.

Цъфнали вишневи дървета – Бон, Германия
Цъфнали вишневи дървета

Ако искате да станете свидетели на тази невероятно красива гледка, отидете в Бон, Германия през април.

Дървета Драконова кръв в Йемен
Дървета Драконова кръв

Името Драконова кръв (Croton Lechleri) произлиза от факта, че дървесния сок на това дърво е с кървавочервен цвят. Той се използва като съставка на бои за коса, лакиране на струнни инструменти в лютиерството, а също е и разпространен елемент във фармацевтиката и медицината за създаване на различни видове лекарствени продукти и методи за лечение.

Тунелът от кленови дървета в Орегон
Тунел от кленови дървета в Орегон

Евкалиптови дървета в Кауай, Хаваи
Евкалиптови дървета
Евкалиптови дървета

Евкалиптовите дървета от вида Eucalyptus deglupta (многоцветен евкалипт, многоцветна дъвка) са единствените, които се срещат в Северното полукълбо. Те са едновременно красиви и полезни, радвайки се на уважение както заради необикновената си кора, така и заради материала за производство на хартия, който се добива от тях.

Джакаранди в Кулинан, Южна Африка
Джакаранди

Това цъфтящо дърво е най-разпространено в Азия и особено в Непал.

Буковата алея в Южняшката плантация в Южна Каролина
Буковата алея

Посадени са някъде в края на XVIII век в плантацията Дикси в Южна Каролина.

Гора от баобаби в Мадагаскар
Allée des baobabs

Освен че са впечатляващи с екзотичния си вид, баобабите са изключително ценни за хората, тъй като съхраняват във въздебелите си стъбла достатъчно вода за сухия период.

Дарк Хеджис в Северна Ирландия
Дарк Хеджис

Този уникален тунел от букови дървета, известен с прозвището Dark Hedges, е един от най-емблематичните символи на Северна Ирландия. Природен феномен, той е започнал съществуването си през XVIII век и е използван като естествен декор в не една и две филмови продукции, включително в хитовия сериал „Игра на тронове“

Коментари


4 + 7 =

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки