Публикации в | За детето

Кърменето стъпка по стъпка

Публикувано на 03 ноември 2013 от Vesi

kurmeneКак да започнем да кърмим?

Когато за пръв път държите новороденото в родилното, опрете устните му до гърдата. Кърмата все още не е слязла, но гърдите произвеждат субстанция наречена коластра, чиято функция е да предпази бебето от инфекция.

Не изпадайте в паника ако новороденото изглежда, че не може да намери или да задържи зърното. Кърменето е изкуство, което изисква търпение и практика. Никой не очаква от вас да сте експерт от самото начало, така че не се притеснявайте да попитате сестрата да ви покаже какво да правите докато сте в болницата.

След като веднъж започнете, имайте предвид, че кърменето не трябва да е болезнено. Обърнете внимание как се чувствате, след като бебето засуче. Неговата уста трябва да обхваща голяма част от ареолата под зърното, и зърното трябва да бъде навътре в устата му. Ако от захапката ви боли, прекратете кърменето като пъхнете пръст меджу венците на бебето и зърното и опитайте отново. След като бебето веднъж поеме зърното и засуче правилно то ще се справи с останалото.

Колко често да кърмя?

Често. Колкото по-често кърмите в началото, толкова по-бързо ще слезе кърмата и ще се увеличи количеството й. Кърмете по десет – петнадесет минути на гърда по осем до дванадесет пъти на всеки 24 часа. Според препоръкитите на водещи педиатри, трябва да кърмите бебето винаги, когато то покаже признаци на глад, като повишена активност и опити да достигне гърдата. Плачът е по-късен сигнал за глад – с други думи, в идеалния случай трябва да започнете да храните бебето преди то да заплаче.

През първите няколко дни, може да се налага внимателно да събуждате бебето за да започне да суче, а то може да заспи отново по средата на храненето. За да сте сигурни, че бебето се храни достатъчно често, будете го ако са минали четири часа от последното кърмене. Щом бебето започне да стои будно за малко по-дълги периоди от време, можете да въведете график на храненето веднъж на три часа (като разреждате през нощта, когато бебето спи постоянно)

Направете кърменето удобно

Тъй като кърменето може да отнеме и 40 минути, заемете удобна позиция за кърмене. Дръжте бебето по такъв начин, че да не напрягате гърба и ръцете си. Най-добре придържайте тила и главичката на бебето с ръка, но така, че да ви е удобно и на вас. Ако седите, специална възглавничка за кърмене ще ви бъде от голяма полза за да придържа бебето. Не кърмете, ако на вас или на бебето не ви е удобно, защото ще стоите в тази позиция дълго време.

kurmene1

Какво трябва да ядете?

Една нормална здравословна диета е всичко, от което се нуждаете докато кърмите. Преди специалистите препоръчваха кърмачките да поемат 400-500 калории на ден повече, но последните изследвания сочат, че не е необходимо да увеличавате калориите насила. Трябва да поддържате добре балансирана диета за да поддържате собственото си здраве, но това не значи, че трябва да следвате сложни диетични графици за да можете пълноценно да кърмите бебето си.

Може би трябва да намалите кофеина, да избягвате шоколада, пикантните храни и други дразнители (някои видове храни, билки, алкохол, никотин, кофеин) които преминават в кърмата и могат да дразнят организма на бебето. Пийте достатъчно течности. Окситоцинът отделян от вашето тяло в процеса на кърмене ще ви кара да ожаднявате.

Запомнете, въпреки че кърменето е естествено, то може да бъде трудно в първите дни от живот ан абебето. Отделете време и ако е необходимо се консултирайте със специалист или с приятелка, която вече има опит с това. Тази подкрепа и съвети могат да ви бъдат много полезни.

Какви проблеми можете да срещнете?

Независимо от това, че жените кърмят бебетата си от векове, кърменето не винаги е лесно. Много жени срещат трудности. Някои от най-обичайните проблеми през първите шест седмици може да са:

- препълнени гърди
- разранени зърна
- мастит

Уведомете вашия лекар (особено ако смятате, че е възможно да имате инфекция) ако някакъв физически дискомфорт ви пречи да кърмите.

Как може би се чувствате?

Някои жени се приспособяват към кърменето лесно, без някакви физически и емоционални проблеми. Но много млади майки изпитват трудности да се научат – така че ако се чувствате отчаяни и обезкуражение, не сте само вие.

Нормално е да се чувствате смазана от постоянните нужди на бебето в началото. Ако имате чувството, че сте на ръба (или просто имате нужда от професионален съвет) можете да се обърнете към нас или към местните групи на Ла Лече Лига България. Тези майки имат опит в кърменето и могат да ви дадат безценни препоръки. Също можете да се консултирате с вашия лекар относно вашето здравословно състояние и усещанията ви при кърмене.

Източник: zdravobebe.com

Коментари


7 − = 1

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки