Публикации в | Диети

Коледа може да бъде и диетична!

Публикувано на 18 декември 2013 от Vesi

Коледа може да бъде и диетична!Още от началото на декември хората с нетърпение чакат Коледа и Нова година. Празници, почивни дни, подаръци, вкусни ястия… от всичко има по много. Много подаръци със сигурност звучи доста добре, но едва ли може да се каже същото за храната. Неслучайно по-голяма част от хората наддават няколко килограма именно по това време на годината.

Лошото е, че излишните килограми се добавят лесно – само за няколко дни, но средностатистическият човек ги сваля между три и четири месеца. Ако не искате и вие да влизате в тази негативна статистика, най-добре просто се хранете разумно и не позволявайте изобщо да надебелявате. Колкото и да ви изглежда странно, Коледа наистина може да бъде диетична. Всичко, което трябва да направите, е да се въздържате от следните неща:

1. Хляб. Много хора обичат хляб – топъл, с коричка, печен, с розмарин и какви ли още не разновидности. Да не говорим, че по празниците задължително се прави питка с късмети, която също е доста изкушаваща. Въпреки това трябва да сте наясно, че всеки залък хляб отива директно върху бедрата ви. Хлябът съдържа много въглехидрати, които подпомагат надебеляването. Също така не е за подценяване и фактът, че хлябът почти няма никаква хранителна стойност. За да не се оплаквате от излишни килограми, хапнете само няколко пъти хляб и то много по малко.

2. Вино, бира и други алкохолни напитки. Алкохолът е източник на много калории, така че трябва да бъдете много предпазливи, що се отнася до питиетата по празниците. Това, че не се храните обилно не означава, че не приемате твърде много калории чрез вино, шампанско и т. н. Разбира се, по празниците е напълно нормално да вдигате наздравици, но не забравяйте, че всичко трябва да е с мярка.

3. Сирена и кашкавал. Различните видове сирена и кашкавал имат различна калорийна стойност, но всички са източници на мазнини. Колкото и вкусни да ви се струват тези млечни продукти, по-добре се въздържайте от тях. Ще направите услуга на себе си и най-вече на своите килограми.

4. Пържени храни. Пържените храни имат нулева хранителна стойност, но пък за сметка на това са богати на мазнини и калории. Препоръчително е те да бъдат извън менюто ви целогодишно. Дори пържените зеленчуци като картофи и аспержи не са препоръчителни, макар че в сурово състояние тези продукти съдържат полезни вещества. Просто премахнете пържените храни от менюто си и заложете на по-здравословно обработване на храните.

5. Захар. Може би ще се възмутите, че не бива да ядете сладки храни и то точно около празниците. Не е нужно да бягате от тези храни като от отрова, но със сигурност не бива да изяждате всички сладкиши, шоколади, бонбони, торти и т. н., които ще ви предлагат около празниците. Захарта и високо-фруктозният сироп от царевица са въплъщение на анти-фитнес храна. Нищо няма да повлияе толкова зле на вашата фигура, както сладките храни.

Източник: tialoto.bg

Коментари


6 − 5 =

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки