Как да се справим с разглезеното дете?

Публикувано на 19 ноември 2013 от Vesi

Как да се справим с разглезеното дете?Имам една добра и една още по-добра новина! Добрата новина е, че разглезването не е болест, нито перманентно състояние, не е черта на характера, нито се предава генетично. Глезенето е продукт на нашето отношение към детето, с което малчо отвръща и започва да използва несъзнателно, за да изпълни своите желания. Когато децата няколко пъти получат „своето” с тръшкане, мрънкане и налагане, те често започват да използват тези похвати, а уморените мама и тате най-накрая отстъпват, за да спечелят малко спокойствие.

От къде идва?
Ежедневието притиска, работата ни обсебва, а чувството за вина, че все сме заети ни кара да затрупваме малчугана с играчки и дрешки и да изпълняваме всичките му прищевки, за да се порадваме на усмихнатото му личице. Така малчо бързо свиква да е затрупан с материални придобивки и много скоро започва да ги очаква както и да очаква всички да се съобразяват с неговите желания.

Ето я и по-добрата новина – разглезването се оправя, само че не от само себе си.

Ето няколко прости трика, с които справянето с разглезването ще се превърне в лесна и приятна задача.

Списък със задачки

- Не критикувай детето, а само неговата конкретна лоша проява. Избягвай етикети от рода на „лигав” или „глезен”.
- Възлагай на детето дребни задачки, подходящи за възрастта му, за да заслужи изпълнението на някои негови желания

- Ако детето наистина прекалява, вместо да прибегнеш до шамарчета, го накажи да остане на отдалечен в някой ъгъл стол няколко минути или докато не се извини за постъпката.

- Прибери купчините играчки, които са превзели цялата къща и остави само част от тях. След време можеш да извадиш нови

- Запиши малчо на спорт. Спортуването е полезно за него, а и ще го научи на дисциплина

- Вземи на детето домашен любимец. Включвай го в изпълнението на някои задължения по грижата на животинчето. Така детето ще се научи от рано да поема отговорност.
Списък с играчки и закачки

- Погрижи се детето да общува и играе достатъчно с други деца. Ако поради някакви причини детето общува и играе предимно с възрастни, то бързо свиква, че винаги то избира какво да се играе и то печели играта. Игрите с други деца бързо ще го научат, че ако иска да си играят заедно и твоят малчо трябва понякога да може да отстъпва и че не победата в играта не е най-важното нещо.

- Разиграй ситуациите, в които детето е постъпило неправилно с играчки-измислени герои. Питай детето защо Мечето … Чочо е постъпило така. А как е трябвало да постъпи? Използвай разиграните с играчки ситуации, за да подсещаш детето, че не е правилно да се глези или да се налага. Дори и играчките да не са пред него, то много бързо ще си спомни историята, ако му я припомниш в случай на нужда.

- Привлечи вниманието на детето към естествени материали- пръчки, камъчета, листа. Тези безполезни за игра на пръв поглед предмети могат да се окажат много забавни. От тях могат да се правят страхотни колажи, да се подреди огън като на индианците (без да се пали разбира се), да се правят замъци, крепости, торти, горски магазин и какво ли още не.

Не забравяй, че:

- Любовта и ласките и гушкането, с които обгръщаш твоето съкровище, не могат да го разглезят.

- Когато детето плаче, защото се е ударило или е обидено, не бива да му се обяснява, че е глезен и лигав

- Показването на емоциите и споделянето на чувствата не са глезотия

- Да хвалиш детето, когато постъпи правилно за него е най-ценната награда и най-лесния начин да разбере кое поведение е правилно

Източник: liatna-akademia.bg

Коментари


7 − 5 =

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки