Да направим дома си по-комфортен

Публикувано на 06 ноември 2013 от Vesi

В много сфери от живота ни е постигнат значителен комфорт и висока ефективност чрез прилагане на автоматизирани процеси. Всички вече сме свикнали с комфорта, който изпитваме в по-новите автомобили, които се управляват от голям брой електрически мотори за чистачки, странични огледала, автоматично спускане на стъклата и много други.

Снимка: SCHÜCO/ALUKÖNIGSTAHL

Снимка: SCHÜCO/ALUKÖNIGSTAHL


Относително по-непознати са възможностите за автоматизация на прозоречните конструкции в строителния сектор. Възниква въпросът, каква може да е ползата от подобен вид автоматизация при положение, че досега сме „карали“ без нея.

Възможностите за автоматизация при прозорците предполагат приложение по-скоро в обществени и офис сгради, но и пред частния клиент също се откриват интересни възможности:
* Чрез автоматизация може да се задвижват прозоречни крила, които са извън обсега на човека, примерно на неудобна височина.
* Възможно е с натискане на един бутон да се заключат всички прозорци при напускане на жилището.
* Може да се задвижват едроразмерни крила, които поради голямото си тегло, са трудни за ръчно управление.
* За по-голям комфорт би могло да се изработят прозорци с дистанционно управление.
Първата и най-важна причина за възникването на автоматизация при прозорците не е да ни спестява усилия при отварянето и затварянето на прозорците ръчно, а да осигури възможността това да се случва и без човешко присъствие. Случаите, в които автоматизацията на прозоречните конструкции може да се окаже много полезна, е при осигуряването на свеж въздух и отвеждане на влагата от помещения, които не са непрекъснато обитавани.
Снимка: SCHÜCO/ALUKÖNIGSTAHL

Снимка: SCHÜCO/ALUKÖNIGSTAHL


Един от подходящите примери за това са офис сградите, които се ползват само през деня. Автоматизираните прозорци могат да бъдат така конфигурирани, че да осигуряват пресен въздух в момента, в който включените към системата сензори отчитат повишено количество на CO2 (въглероден диоксид) и отварят прозорците автоматично до задоволителна обмяна на въздушния обем.

Вечерно време, след края на работния ден, системата отново отваря прозорците с цел нощно охлаждане на сградата, до момента, в който сутрин температурата на външния въздух започва да надвишава вътрешната температура. Доказано е, че в комбинация с добре подбрана слънцезащита, която предотвратява първоначалното прегряване на помещенията, може разходите за климатизация да бъдат сведени до нула за по-голяма част от летния сезон.

Това, заедно с намаления инвестиционен разход за климатични инсталации, възвръща инвестицията в автоматизация в разумни срокове, без да изисква сериозна поддръжка. Понякога благодарение на автоматизираните инсталации може да се окаже, че допълнителни инсталации за топло- и димоотвеждане в случай на пожар не са необходими. Ако бъдат комбинирани всичките тези функции, инвестицията вече не е просто със срок на възвръщане, а е най-изгодната възможна!

Автоматизацията при прозорците гарантира както изброените възможни икономии, така и повишен комфорт при обитаване на сградите. Напълно е възможно, един път изпитали удобствата на тези продукти, да възприемете тази новост като толкова естествена и необратима.

Източник: alukoenigstahl.com

Коментари


× 4 = 4

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети