Забранените изкушения преди сън!

Публикувано на 11 януари 2016 от Vesi

Всички сме наясно с вредите от храненето преди сън, и въпреки това на всеки от нас се е случвало да се изкуши от едно среднощно похапване „уж“ за последно. Все пак е добре да знаем кои храни е препоръчително да избягваме непосредствено преди сън, за да запазим съня си здрав и спокоен.

Сладолед
ice cream
Веднъж месечно похапването на сладолед преди лягане е простимо прегрешение, но ако не желаете няколко килограма отгоре – не го превръщайте в традиция, тъй като сладоледът е мощен източник на мазнини и въглехидрати. Половин чаша ванилов сладолед осигурява 137 калории, което е близо два пъти повече, в сравнение с пълномасленото мляко. Сладоледът е чудесен избор в случаите, когато имаме нужда от енергия, но е едно от категорично забранените изкушения преди сън!

Макаронени и тестени изделия
паста
Въглехидратите в макаронените изделия се превръщат в мазнини доста бързо, така че, ако се опитвате да се храните здравословно, със сигурност трябва да ги избягвате вечер. Но в ограничени количества и с избягване на тежките сметанови или твърде мазни сосове, които вървят към тях, пастата може да бъде дори един полезен и вкусен обяд. Интересен факт за макаронените изделия от твърди сортове пшеница е, че са нискокалорични и съдържат по-голямо количество бавно усвояеми въглехидрати. Така глюкозата в организма се поддържа по-дълго време на необходимото ниво, като калоричността на консумираните изделия остава сравнително ниска. Също така съдържат витамин В1, който зарежда организма с енергия. С други думи – не се отричайте напълно от това италианско изкушение, просто се опитайте да не го консумирате непосредствено преди сън.

Шоколад
Chocolate
Любимият на всички без съмнение шоколад е източник на кофеин – факт, който често се пренебрегва от любителите му. Разбира се, че и шоколадът има своите плюсове и минуси, но когато става дума за похапване на шоколадово лакомство преди сън – плюсовете се топят с всяка следваща хапка, освен ако не си правите чаша горещо кафе за „Лека нощ“. Доста по-добрия вариант е чашата да е пълна с топло мляко или билков чай!

Чипс и други преработени храни
чипс
Преработените храни, или така наречените „гризинки“ са с високи дози на мононатриев глутамат, който почти сигурно ще доведе до проблеми, свързани със съня. И нека все пак не забравяме, че чипсът е един от основните виновници за епидемията от затлъстяване и то най-вече сред децата. В чипса се съдържа токсичен химикал, наречен акриламид. Той е без мирис, вкус и е невидим, но е свързан с увреждане на човешката ДНК. Това е един от продуктите, в който не можем да открием никакви положителни качества, ако изключим разбира се насладата от консумацията му.

Зеленчуци
vegetables
Колкото и невероятно да ви се струва, зеленчуците също спадат към храните забранени преди сън, особено в суров вид. Те съдържат голямо количество фибри, които се движат невероятно бавно през храносмилателната система. Това ще ви държи будни доста дълго време през нощта.

Най-важният и неоспорим факт е, че трябва да се храним здравословно и пълноценно, но също така с мярка. Всяко нещо може да бъде полезно в подходящи количества и комбинации.

И за финал ще кажем, че британски учени са установили, че вечерята трябва да е последното хранене за деня и то трябва да се състои най-малко 4 часа преди времето ви за сън.


LifeBOX

Коментари


5 × = 35

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки