Публикации в | За дома

Етикети | , ,

Еко съвети за дома

Публикувано на 02 ноември 2013 от Vesi

В голяма част от страните по света придържането към еко принципите отдавна е начин на живот. Не само защото това спомага за опазване на околната среда и природните ресурси, но и защото е полезно за здравето.

Така че, ако искате да допринесете за глобалната кауза и същевременно да подобрите средата, в която живеете, изпробвайте някои от нашите еко съвети за дома.

Ефектът върху благосъстоянието е гарантиран.

eco

Нощем изключвайте компютъра от електрическата мрежа. Дори да сте го „приспали“, ако зарядното му остане включено в контакта, ще продължите да черпите енергия. Същото важи и за всички останали уреди, които ползвате спорадично.

Сменете обикновените крушки с енергоспестяващи. Изтеглянето на обикновените от пазара е въпрос на време, така че избързайте да въведете промяната и в дома си. Няколко 20-ватови крушки, които светят с мощността на 60, вместо съответният брой 60- или 75- ватови не само ще спестят пари и енергия, но и ще светят по – дълго.

Пестете енергия. Задължително гасете лампите, когато не сте в помещението. Монтирайте локални осветителни тела над мивката в кухнята, в банята или стола за четене, така че да не се налага да палите централното осветление докато вършите задачите си. А ако можете да разхладите въздуха чрез течение, не включвайте климатика. Може би монтирането на термостати е добра идея.

При хранене използвайте платнени салфетки вместо хартиени. Така ще допринесете за изсичането на горите, а и вечерята ви ще изглежда по – изискана. А за забърсване на плотове, разлети течности и мокри ръце използвайте кърпа.

home

Изхвърляйте отпадъците разделно и използвайте материали, които се рециклират. Освен това, ако можете, удължавайте живота на вещите – ако можете да използвате салфетка, хартиен лист, буркан или кутия още няколко пъти, правете го.

В домакинството използвайте натурални продукти за почистване (оцет, лимонов сок, сода бикарбонат…). По този начин ще ограничите разпръскването на вредни химикали в дома ви и в околната среда.

Пестете и пазете водата. Затваряйте кранчето докато четкате зъбите, миете косата или сапунисвате съдовете. В този случай миялната машина е добра инвестиция, защото спестява вода. А дори да харесвате свежия аромат на тоалетните блокчета, избягвайте употребата им, защото замърсяват водата с химикали.

Обградете се с повече зеленина в дома. Стайните растения са чудесен филтър за въздуха и най – добрият източник на свеж кислород. Можете да отглеждате и дворни растения, които да засаждате в двора на блока или на къщата, когато се развият достатъчно.

Подхранвайте растенията естествено. Вместо да изхвърляте утайката от кафето, добавяйте я към пръстта в саксията. Тя е с високо съдържание на киселини и хранителни вещества и освен това държи далеч мравките и охлювите.

Отглеждайте подправки. Освен, че винаги ще имате под ръка свежи добавки за гозбите си, ще разкрасите и защитите дома си по съвсем естествен начин. Знаете ли, че ментата и лавандулата не само ухаят страхотно, но и отблъскват комарите? А листата от орехово дърво между дрехите гонят молците?

girl

Направете си естествен освежител за въздух. В малка тенджера с вода сложете желаните ароматни съставки (например портокал и розмарин, лавандула и канела, лимон, ванилия и розмарин, портокал, джинджифил и индийско орехче). Оставете да заври, след което да къкри на слаб огън. Пресипете в подходящ съд (красив буркан е добра идея) и поставете на място, където въздухът се завихря.

Вместо да изхвърляте, дарявайте или разменяйте. Ако искате да се отървете от старите вещи, дайте ги на близки или на хора, които наистина имат нужда от тях. Можете да организирате размяна на дрехи с приятелки, което ще ви позволи да обновите гардероба и стила си. А старите списания занесете в чакалнята на лекарския кабинет или подарете на близки.

Ориентирайте се към еко материал в интериора. Дървото, бамбукът, ратанът и камъкът придават изключителен уют на дома. При това са много по-издръжливи във времето от модерните мебели. И дори да не можете да ги интегрирате цялостно, опитайте с акценти (щори, лавици, столове, статуетки). Използвайте кърпи и спално бельо от естествени материи, придайте изисканост на банята с бамбукови постелки и топли земни цветове. В хола можете да аранжирате алпинеум от камъни или да покриете почвата в саксиите, така че да служат като дренаж.

Както виждате, за да живеете еко не се изискват висше образование и специални умения. А започнете ли веднъж, ще ви хареса. Така че съберете идеи, включете въображението и действайте!

Източник: moetodete.bg

Коментари


6 + = 13

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки