Публикации в | Градина

Етикети | , ,

Грижи за цветята през есента

Публикувано на 03 ноември 2013 от Vesi

От ранна пролет растенията раздават от своята красота и блясък.Време е за почивка.За да прекарат успешно студения сезон,цветята се нуждаят от някои по-специални грижи,които да им гарантират добро развитие през следващата година.

1

От септември започнете подготовката на цветята изнесени от стаята в градината или на балкона за прибиране отново в помещенията.Измийте доре листата преди да ги внесете.Няколко дни след прибирането е възможно растенията да страдат от смяната на мястото,от намаленото осветление и разликите в температурата.Вследствие на това листата им може да покафенеят и да опадат.Това не бива да ви притеснява ,тъй като след краткотраен период на адаптация тези признаци ще изчезнат.

Подхранете цветята, които са активни през есента и зимата. Такива са коледничето, коледната звезда, каланхоето.

Останалите цветя, чиято активност е през пролетта и лятото вече не подхранвайте, особено с азотен тор.

Можете да подготвите сакъзчетата за следващата година от сега. Направете резници с 3-4 възелчета/коленца. Оставете ги ден да завяхнат. Махнете долните две листа и срежете горните на половина. Засадете ги в саксийки или кофички от кисело мляко, така че поне едно възелче да остане в почвата. Може да слагате по 2-3 резника в една саксийка. През цялата есен и зима, поддържайте почвата леко влажна и дръжте саксийките в топла или леко хладна стая.
Амарилисът вече се подготвя за зимния си покой, затова го поставете на хладно и тъмно място и не го поливайте, след като листата му пожълтеят.

2

Ето няколко съвета за любителите – градинари:

- Съберете семена от летните цветя.
Все още можете да съберете семена от калдаръмчето, петунията, невен, камшица, кученца, цинии и всички летни цветя, образуващи семена. Изберете здрави и едри цветове, откъснете ги заедно с прецъфтелият цвят или кутийката със семенца. Сложете ги на сухо и проветриво място да доузреят, така че после сами да се отделят. Не забравяйте да напишето името на цветето.

- Сега е моментът да пресадите и разделите многогодишните рози.
- Вкоренете резниците от едногодишните бегонии, здравец, копривка, циганче – те могат да прекарат зимата на слънчево място у дома и от тях да се развият нови растения напролет.

- Преди първото голямо застудяване извадете градинския каладиум. Оставете луковиците му да изсъхнат и ги складирайте на сух място за през зимата.

- Разделете туфите на многогодишния флокс. Началото на есента е най-доброто време за засаждането или пресаждането му.

- Сега е моментът да засадите божури, но не прекалено дълбоко, защото могат и да не цъфнат.

В началото на есента е задължително засаждането на цъфтящите през пролетта луковични – нарциси, ириси, лалета, минзухари и циклами.

Когато купувате луковици , внимавайте за следните признаци: дали луковиците са твърди, здрави и без петна от болести. Когато работите с тях, имайте предвид, че някои луковици имат дразнещо действие върху кожата, като например зюмбюла. По тази причина не се препоръчва с това да се занимават децата. Измийте ръцете след това.
Засаждане. Засадете в началото на септември пролетните теменужки, незабравки, маргаритки и парички.


Източник: cvetna-gradina.blogspot.com

Коментари


4 + 6 =

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки