Синдром на внезапната детска смърт

Публикувано на 06 ноември 2013 от Vesi

За щастие, синдромът на внезапната детска смърт е рядко заболяване, но съществува. Само в САЩ за година умират около 2000 бебета в съня си без видима причина, напълно здрави. Медицината все още не е изяснила напълно причините, поради които здрави бебета почиват внезапно. Смята се, че тези деца са имали аномалии в мозъчния ствол, който контролира дишането, сърдечната дейност, кръвното налягане и събуждането. Отдава се значение и на ниските количества серотонин при тези деца, който отговаря за регулацията на съня, дишането и сърдечния ритъм. Засегнати от синдрома са кърмачетата до една годишна възраст, но в 90% от случаите фаталният изход е между четвъртия и шестия месец. И тъй като не се знае кое бебе е предразположено към синдрома и кое не, може да се вземат превантивни мерки.

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock


Не пушете по време на бременността! Детето в утробата на пушачката не получава достатъчно кислород и привиква да живее с тази липса. След раждането нормалните механизми, които водят до ускорено дишане при липса на кислород, заработват със закъснение и последствието е, че някои деца „забравят“ да дишат в съня си.

Кърмете децата си! Установено е, че кърмените деца значително по-рядко са засегнати от синдрома. Установено е също, че използването на биберон залъгалка има защитен ефект срещу синдрома, тъй като смученето на биберона държи бебето в по-възбудено състояние, като по този начин се намалява рискът от внезапна смърт.

Не слагайте кърмачето да спи по корем. При това положение главичката е разположена странично, така се притискат важни кръвоносни съдове, които водят към главата, а това може да предизвика намален приток на кислород в мозъка и да причини дихателна недостатъчност. Като поотраснат, децата сами се обръщат по корем в съня си, но тогава рискът значително намалява, защото бебето е достатъчно силно, за да обърне и повдигне главичката си. По същата причина не се препоръчва дългият престой на бебето в кошница за кола или шезлонг за кола поради неестествения ъгъл, който заема главата и шията. Между другото спането по корем не е добро и за тазобедрените стави, а така рискът от дисплазия се увеличава.
Синдром на внезапната детска смърт

Избягвайте съвместното спане. Детето се успокоява, когато е в леглото на майката, в последно време даже се препоръчва то да е близо до нея, колкото се може по-дълго. Здравото дете няма как да се задуши в майчиното легло, но ако детето има аномалии, които няма как да се установят, притискането, завивките и възглавниците около него могат да са фатални. Затова най-добре е бебето да спи в собствено легло в стаята на родителите, на твърд матрак без тежки и пухени завивки и възглавници.

Внимавайте с претоплянето на детето. Прекаленото обличане, завиване и високата температура в стаята повишават риска от внезапна смърт на кърмачето. Оптималната температура на въздуха е 21-22 градуса.

Описаните рискови фактори не трябва да се приемат еднозначно. При повечето случаи не се установява точна причина за този кошмар. Бебето ви може да спи по корем, в леглото ви, вие да сте пушачка, а то да е живо и здраво. Но грижовният родител трябва да се съобрази с всички рискове и да ги премахне, доколкото зависи от него.

Автор: д-р Павлина Андреева
Източник: edna.bg

Коментари


9 × = 9

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети