Публикации в | Любопитно

Любопитни факти за съня

Публикувано на 10 ноември 2013 от Vesi

Любопитни факти за съня1. Хората прекарват около 1/3 от живота си в сън (приблизително 25 години…).
2. Без храна, човек може да издържи много повече време, отколкото без сън.
3. През първите 2 години, когато в семейството се появи новородено, родители губят около 6 месеца от обичайния си сън.
4. През 1984г. за първи път е било направено изследване за лишаване от сън. Руския учен, Мария Михайлова, е установила, че при липса на сън, малките кученца умират в рамките на 4-5 дни, въпреки усилията и добрите грижи. Също така, колкото е по-малко кученцето, толкова по-малко време е оцелявало.
5. Жирафите спят средно само около 1.9 часа – по ~11 минути около ~10 пъти на ден… За сметка на това, коалите пък са най-големите поспаланковци – средно спят по 22 часа в денонощие.
6. Думата “сън” идва от старата европейска дума “sleb”, която буквално значи “да бъдеш слаб, бавен”.
7. Сънят е почти универсален за всички живи организми – насекоми, миди, риби, земноводни, птици и бозайници.
8. При делфина само едната половина на мозъка може да спи! По време на сън, едното полушарие на мозък се намира в състояние на дълбок сън, докато другото е напълно активно. Благодарение на това, делфините не потъват, докато спят. При опасност, “активната половина” събужда спящата и вече тогава делфина “мисли” какво да прави. Средно, тези морски бозайници прекарват около 1/3 от живота си в сън, досущ като хората.
9. Сънят се дели на няколко вида, като основните 2 са “бавнен сън” (появил се е преди около 180 милона години), представляващ пълно изключване, при което даже и очите не се движат и “Rem-сън” (появил се е преди около 50 милиона години), когато мозъка е в абсолютно активно състояние. Съвременния “смесен сън” се е появил преди около 10 000 години (през неолита).
10. Сърдечно-съдовите заболявания, захарния диабет и затлъстяването са свързани със загубата на съня. Има недоказани хипотези, при които се твърди, че хората, редовно бодърстващи в периода между 00:00 и 03:00 часа, много бързо напълняват.
Любопитни факти за съня
11. До този момент има установени точно 84 различни типове разтройства на съня.
12. С течение на времето и главно заради стремителното развитие на технологиите, средната продължителност на съня при човека се е съкратила от 9 на 7 и половина часа.
13. Всяка година в САЩ заради проблемите, свързани с недоспиването и последвалата го умора, застрахователните компании харчат средно 56 милиарда долара, има около 25 хиляди смъртни случаи и около 2.5 милиона наранявания…
14. Повече от 70 милиона американци страдат от разтройство на съня, при 60% от които то е хронично.
15. Във вече нефункциониращите затвори и лагери, мъченията по метода на депривацията (лишаване от сън) са били най-ефективния метод за самопризнание.
16. Хората, страдащи от хронично недоспиване (под 4 часа на денонощие) или прекомерно спане (над 9 часа), са силно предразположени към внезапна смърт.
17. През 19 век китайски търговец е бил осъден на смърт за убийството на жена си. За изпълнение на присъдата е било избрано лишаването от сън. Осъденият е починал на 19-тия ден от началото на изпълнението на присъдата, като кончината му е била съпроводена със силни мъки.
18. По време на сън, някои от откритите части човешкото тяло понижават температурата си. Най-често това се случва по време на “дълбокия” сън. Тази способност на човешкото тяло е резултат на еволюцията и е подобна на тази на земноводните.
19. “Лунатиците” (друго определение за сомнамбулите) са хора, които се разхождат докато спят (от гръцкото “Somnus” – спящ режим и “amb” – ходене). Почти никой от сомнамбулите няма спомен за своите действия, след като се събуди, въпреки че по време на това състояние той може съвсем спокойно да отиде до тоалетната, да пие вода или дори да говори, използвайки основно примитивни думи като да/не. Всички учени са на мнение, че това явление е генетично, въпреки все още няма никакви доказателства за това.
20. В света има над 2 милиона деца, страдащи от разстройство на съня.
Любопитни факти за съня
21. По време на сън, човешкото подсъзнание поема главната роля – неговата задача е да обедини спомените от деня, както и да структурира и усили връзките между отделните клетки на мозъка.
22. Почти всички статистики на транспортни контролни органи показват, че умората и липсата на сън са най-разпространените причини за пътно-транспортни произшествия, изпреварвайки дори алкохола и сърдечно-съдовите заболявания.
23. Хората, намиращи се в състояние на кома или анестезия, често си мислят, че просто спят. Всъщност, това далеч не е така – в такова състояние няма никакъв сън, че дори и мозъчни вълни.
24. “Синдромът на взривящата се глава” е вид заболяване, при което болния се събужда с усещането, че има главата му се взривява навътре. Трудно е точно да се опише усещането, но то е характерно за по-старите хора.
25. Малко над 2 часа от съня си хората прекарват в… мечтаене! Средностатистически, човек мечтае по 4-6 пъти дневно.
26. Учените единодушно смятат, че причината за сънливостта се крие единствено в недоспиването. Ако човек е сънлив или му се доспива от някаква скучна дейност, то именно недоспиването, а не умората, е единствения виновник за това състояние.
27. Децата и възрастните възприемат недоспиването съвсем по различен начин. Докато възрастните компенсират липсата на сън с леко подремване и унасяне в течение на деня, то децата страдат от хипер-активност.
28. Пациентите с еректилна дисфункция, много често страдат и от “апнея” (състояние в съня, при което на моменти диханието може да се задържи за около 10 секунди).
29. Аристотел (384г. – 322г. пр.н.е) е определил храносмилането за основна причина за сънливостта. Според неговата теория, хранителните вещества, циркулиращи в кръвта след хранене, при достигането си до мозъка предизвикват съня.
30. 65% от американците са предразположени към загуба на сън заради стреса.
31. Изследователи от университета в Сиатъл са установили, че децата на възраст от 3 до 5 години, които са често гледат насилствени и напрегнати сцени от различни филми и предавания, много по-често страдат от разстройство на съня. Това от своя страна носи големи рискове и уязвимост към различни заболявания, включително и наднормено тегло.
32. За наше успокоение, невролозите вече имат списък с упражнения, подпомагащи възвръщането на нормалните “настройки” на биологичния ни часовник, като тези упражнения способстват и отделянето на нормалните за организма количества серотонин (хормона на съня).
33. Силно хъркащият човек събужда “кроткия” си съсед по сън средно около 20 пъти за една нощ, което прави около 1 час загуба от общия сън на “слушателя”.
Любопитни факти за съня
34. След първите 5 минути от събуждането, 50% от сънищата безвъзвратно се забравят, а на десетата минута са забравени вече над 90% от тях. Има много хора, които се оплакват от това, че не сънуват, но това всъщност не е така – всички виждат сънища докато спят, а причината за забравата им е неправилното събуждане.
35. 84% от полицаите, 80% от гражданските пилоти и 48% от авиодиспечерите страдат от недоспиване, а 41% от медицинските служители открито признават, че по-голямата част от грешки допускат именно заради умората.
36. 67% от жените страдат от недоспиване по време на цикъл. Това се дължи на пониженото отделяне на прогестерон, имаш успокояващо въздействие.
37. Анорексията (недохранването, от 0.4 до 0.8 килокалории дневно) и булимията (прекомерно хранене, от 10 до 30 килокалории дневно) имат изключително негативно въздействие върху съня.
38. Недоспиването оказва сериозно негативно въздействие преди всичко върху количеството на отделяния от мозъка мелатонин (естествен антиоксидант), който забавя или спира ръста на възпаленията. Най-големите количества от този хормон се отделят именно по време на съм.
39. Като цяло, именно въглехидратите (захарите) оказват влияние върху сънливостта, докато белтъците ни правят по-концентрирани.
40. Всяка 1 от 4 семейни двойки спи на отделни легла или стаи.
41. Хъркането се засилва при опиянение, тъй като алкохола способства за отпускане на езика и всички мускули в гърлото, смалявайки по този начин дихателните пътища.
42. Британски войници са били опитни зайци на едно изследване на специални очила, които са стимулирали образ на изгряващо слънце. Благодарение на тези очила, войниците спокойно са издържали по 36 часа без капка сън.
43. Според различни изследвания, незрящите хора често имат проблеми със съня, като при напълно слепите хора това е още по-силно изявено явление.
44. Жените страдат от безсъние почти 2 пъти повече от мъжете.
45. Едни велики учени и до ден днешен тормозят умовете на съвременните изследователи. Леонардо да Винчи успешно е овладял техниката на полифазния сън, при който е дремвал по 15 минути на всеки 4 часа; Никола Тесла пък спал само по 2 часа на денонощие, като останалото време е посвещавал на научната работа. Най-много е спал Айнщайн – по цели 4 часа.

Коментари


3 × = 3

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети