Публикации в | За детето

Кога може да давате мед на бебето?

Публикувано на 14 януари 2014 от Vesi

Медът е едно от най-полезните и използвани в алтернативната медицина лекарства от природата. Но колкото и странно да звучи, той може да се окаже смъртоносен за най-малките. Вижте кога може да давате мед на бебето.
Кога може да давате мед на бебето?
Педиатрите не разрешават да се дава мед на бебето преди навършването му на една годинка, но повечето майки се презастраховат, като изчакват детето да стане на поне две години. Причината е, че в меда може да се съдържа специфична бактерия, която при благоприятни условия може да произведе опасен токсин в тялото и да доведе до ботулизъм.

Бебетата са крехки и нежни създания, които те първа изграждат имунен щит срещу вируси, бактерии и болести, с които е пълен света. Колкото повече растат, толкова по-силни стават, така че организмът им да може да издържи на различни „атаки“. В случая, ако се даде мед на най-малките, той може да отключи животозастрашаващо заболяване и ако то не бъде засечено навреме, може да доведе до фатален край.

Ботулизмът е рядко срещано заболяване, но опасностите, които може да създаде, са достатъчни, за да накарат майките да вземат превантивни мерки и да не дават да бебе под 12 месеца мед в чист вид.

Симптомите на заболяването се появяват най-рано 18 часа след приемането на меда и включват запек, липса на апетит, отпадналост, а в по-късен етап затруднено дишане и парализа. Тъй като ранните симптоми наподобяват много на други по-безобидни инфекции и трудно могат да бъдат свързани с ботулизъм, родителите предпочитат да не рискуват, тествайки медицинските си познания, и да не дават мед на детето преди навършване на година и половина – две.

След като детето премине възрастовата граница, лекарите не само позволяват, но и насърчават даването на мед. Това обаче трябва да стане постепенно, също както става и захранването на самото бебе. В началото медът се дава по един или максимум два пъти седмично в минимални количества и за предпочитане сутрин, за да може майката да наблюдава как организмът на детето приема новия продукт.

Източник: rozali.com

Коментари


8 × 5 =

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети