Сок от нар за по-здраво сърце

Публикувано на 05 ноември 2013 от Vesi

Сок от Нар Нарът е доказан като един от най-силните имуностимулатори. Съставките в сока от нар имат силно изразено антиоксидантно действие. През последните години се прилага повсеместно и като поддържаща терапия за профилактика на високо кръвно налягане, хиперхолестеролемия и рак на простата. Освен това се прилага при вирусни заболявания, грипни и парагрипни състояния, които предизвикват дискомфорт и са предпоставка за развитие на други вирусни и бактериални инфекции – ларингит, трахеит, фарингит, тонзилит, бронхит и други.


Интересното е, че сокът от нар е извлек от целия плод, докато при консумация на цял плод има остатъци от покритието му, които не се консумират – бялата обвивка. В нея обаче има голямо количество полифеноли, които са отговорни за действието на нара в общото състояние на човек. Тези полифеноли, предимно антицианин и танин, имат съдовоукрепващо действие и подобряват състоянието на клетъчната мембрана. Полифенолите имат и изразен противооточен ефект.


Други важни съставки са пуникалагините, които имат изразено действие в поддържащата терапия при борба с рака. Също така в сока от нар има голямо количество витамин С, както и електролити – калий, натрий и хлор, които подобряват проводимостта между нервните клетки и контрактилитета на сърдечния мускул.

Коментари


+ 6 = 9

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки