Опасни ли са „стомашните киселини”?

Публикувано на 01 ноември 2013 от Vesi

Доц. МариноваДоц. Маринова – началник на Клиника по гастроентерология, УМБАЛ – Плевен.


Паренето и „киселините” зад гръдната кост е най-честия симптом на гастро езофагеалната рефлуксна болест. Тя е изключително често нарушение, което все още се подценява и от пациентите и от някои лекари. У нас всеки 3-ти възрастен има подобни симптоми, които за съжаление лекува без консултация със специалист-гастроентеролог.
Наличието на парене зад гръдната кост няколко пъти седмично е ясен признак, че нарушенията в хранопровода изискват качествено и достатъчно продължително лечение.
Първото, което може да се предприеме преди други по-задълбочени и инструментални изследвания е т.нар тест с протонен инхибитор (медикамент, който потиска производството на стомашна киселина):


– Приема се подобен медикамент в продължение на 5 дни.
– При подобрение вероятността да се касае за рефлуксна болест е много голяма и може да се продължи лечението с медикамент
– При липса на ефект се пристъпва към ендоскопско изследване на хранопровода и стомаха, за да се търсят други причини за оплакванията.


Основната грешка на повечето пациенти е самолечението или търсенето на терапия само чрез телевизионните реклами. Продуктите, които се рекламират директно по медиите могат да повлияят за кратко при неусложнени нарушения. Те няма да излекуват основната причина на рефлуксната болест. Моите препоръки са лечението винаги да се провежда от специалист. Аз започвам лечение с инхибитор на секрецията на стомашна киселина. Качественият медикамент ще овладее симптомите още в първите дни. И това е другата грешка на пациентите – те смятат, че липсата на симптоми означава липса на нарушение. Не е така. За да се постигне качествено възстановяване целостта на хранопровода е необходим прием на ефективен медикамент минимум 4 до 8 седмици. Всеки курс с по-малка продължителност само ще повлияе на симптомите без да излекува основната причина.


Медикаментите, които блокират болката и възпалението в ставите за съжаление блокират и факторите, пазещи стомашната лигавица от действието на стомашната киселина. Агресивното действие на киселината върху стената на стомаха води до това усещане за болка и дискомфорт. Когато се налага да приемате медикамент от групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства да се включва медикамент понижаващ секрецията на стомашна киселина. Включването на ефективен инхибитор на киселинната секреция не само ще ограничи появата на стомашна болка. Той може да ви предпази и от животозастрашаващ кръвоизлив от стомашна язва, която често възниква при прием на противовъзпалителни медикаменти.
Винаги се консултирайте с вашия лекар, когато приемате подобни медикаменти.

Коментари


8 + 8 =

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки