Публикации в | Семейство

Несигурността води до изневяра

Публикувано на 09 ноември 2013 от Vesi

Несигурните хора, които трудно се доверяват на другите, е по-вероятно да изневеряват, установиха американски психолози.
Несигурността води до изневяра Учените от университета във Флорида изследвали 200 млади семейства в продължение на четири години. В рамките на изследването участниците редовно били молени да попълнят анкета с въпроси за чувствата им към партньора и доколко сигурни се чувстват във връзката си.

Оказало се, че хората, които се тревожели, че могат да бъдат изоставени от партньора си, е по-вероятно да изневеряват. Същото било установено и за съпруга или съпругата на хората, които се страхували от изоставяне.

Резултатите били обвързани с психологическа теорема, свързана със стила на привързаност, който се формира по време на детството. Хората, които се радвали на стабилна връзка с родителите си, развили „сигурен“ стил на обвързване, който като възрастни се проявил в способност да вярват, че партньорът им ще се грижи за тях и ще превърне щастието им в приоритет.

За разлика от тях, хората с несигурен стил на привързване или се страхували от изоставяне, или се борели да задържат независимостта си в опит да избегнат отхвърлянето. Психоложката Мишел Ръсел, която ръководила изследването, обяснява, че страхуващите се от изоставяне хора по-често изневерявали или ставали жертва на изневяра.

Източник: rozali.com

Коментари


1 + = 10

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки