Какво трябва да знаем за фонтанелата

Публикувано на 13 ноември 2013 от Vesi

Когато галите своето новородено по главата, вие с вълнение напипвате място, където напълно отсъства кост, а има само тънка мембрана, под която нещо пулсира. И веднага възниква въпросът: „Може ли това да крие някаква опасност за мъничето?“
Какво трябва да знаем за фонтанелата

Фонтанелата е лишена от костно покритие част от черепа. Това, което напипвате, е голямата фонтанела, а в действителност на главата на детето има не една, а цели шест фонтанели, които съединяват костите на черепа (те са съединително-тъканни образувания). Двойките странични фонтанели (има по две от двете страни) се затварят още до 34-та седмица от вътреутробното развитие. При недоносените деца много често се откриват малки фонтанели, които са разположени между тилната и теменната кост. Абсолютно всяко дете се ражда с открита голяма фонтанела, която още се нарича теменна, връхна. За привържениците на Аюрведа, традиционната система на индийската медицина, голямата фонтанела – е една от чакрите със загадъчно име сахасрара, осъществяваща връзката с космоса. Малката фонтанела е на тила, в областта на бъдещото съединение на тилната и теменната кост. Към тримесечна възраст тя се затваря.

Да не докосваме с ръце?
Често мамите се безпокоят, че през фонтанелата може „да се повреди мозъкът“. В действителност природата е създала мощна защита срещу повреждания на нервната система и главния мозък. Мозъкът е окръжен от три обвивки: мека (това е тънка съединителна тъкан, която покрива мозъка), паяжиновидна (която, като паяжина създава основа за разполагането на съдовете) и твърда („капсулата“ на мозъка, достатъчно здрава и еластична). Освен това, костите на черепа и кожата създават допълнителна защита. Пространството между обвивките е запълнено с течност – ликвор, която играе ролята на буфер и още повече усилва „отбраната“ на мозъка от сътресения. По такъв начин се получава, че в областта на фонтанелата мозъкът е защитен от три обвивки, ликвор и кожа. Пръстите не могат да пробият тази преграда! Слагайки на нея пръст, е възможно да почувствате пулсация – по кръвоносните съдове се предава биенето на сърцето на вашето дете. Когато детето плаче, фонтанелата се напряга и е възможно да се подуе – това също е абсолютно нормално явление.

Форма и размер
По форма голямата фонтанела прилича на ромб. Размерът й се определя от доктора, измервайки разстоянието между неговите страни, а не по диагонал. Нормите са различни: от 0, 5 х 0, 5 до 3 х 3 см. Малката фонтанела най-често наподобява триъгълник. От какво зависи? Доказано е, че има генетична обусловеност. Забелязва се взаимосвързаност и между начина на хранене на майката по време на бременността и размера на фонтанелата. Така, фонтанела с размери, превишаващи 3 х 3 см, показва на педиатъра това, че по време на вътреутробния период детето не е получавало достатъчно калций и витамин D. Възможно е поради това, че по време на бременността майката не е обичала да се разхожда и да яде млечни продукти, и не е приемала достатъчно витамини. И обратно, по-малката по размер фонтанела показва, че майката е правила много слънчеви бани, приемала е много риба и продукти, богати на калций. Така че бременните трябва да приемат от всичко с мярка.

Във всеки случай, няма място за притеснение, ако в първите дни от живота фонтанелата се увеличи – заради това, че размерът на главата постепенно се връща към началните размери, фиксирани преди раждането; а по-късно, с растежа на детето, започва да намалява. Освен фонтанелата, на главата на новороденото се откриват и „шевове“ – намиращи се между костите на черепа. Природата специално се е погрижила за това главният мозък на детето да страда по-малко при раждането, и е създала система от еластично-податливи шевове и фонтанели.

При преминаване през родовите пътища (а това не е лека задача – промушване между костите на таза !) главата на мъника се конфигурира, тоест изменя своята форма и размер. Костите, от които е сформиран черепът, са подвижни и по време на раждането се изместват, като се приближават една към друга. Окръжността на главата става по-малка. В резултат на това детето се появява по-лесно на бял свят.

След раждането главата постепенно придобива своята първоначална форма. А фонтанелите продължават „да имат своя принос“ за здравето на детето. Например, понякога при новородените има повишено вътречерепното налягане, което може да бъде следствие от протичането на раждането или от вътреутробна инфекция. Измествайки се малко, шевовете и фонтанелите са способни да компенсират това състояние. Ако не се случи това, възможно е детето да страда от болка в главата. Затова детските невролози винаги обръщат внимание на изменението в размерите и напрежението на фонтанелата.

Кога се затваря фонтанелата?
Затварянето на голямата фонтанела обичайно се случва към дванайсет-осемнайсет месечна възраст, рядко около две години.

Ако фонтанелата се е затворила до шестия месец, родителите трябва да се консултират с детски невролог: при детето може да се формира микроцефалия. Причината за подобна патология е в това, че ранното затваряне на шевовете и фонтанелите препятства растежа и нормалното развитие на главния мозък.

Ако фонтанелите се затворят след осемнайсет месеца, е възможно детето да има рахит, за който трябва наблюдение и лечение. Обезателно отидете на педиатър.

Вътре и отвън
Сега възможностите на диагностичните апаратури толкова са се развили, че на доктора нищо не му коства да „надникне вътре“ в черепа на детето и да види дали няма някакви патологични изменения. Апаратът за ултразвукова диагностика е със специални датчици и през откритата голяма фонтанела може да се види мозъчният вентрикул (т. нар. мозъчно стомахче – кухина, изпълнена с гръбначно-мозъчна течност, част от структурната комуникационна система в главния мозък, свързана с транспорта и обмена на хранителни вещества, имунологичната и механична защита и метаболитната хомеостаза на мозъка) и мозъчното вещество, и да се оцени евентуална промяна в тях. Това значително облекчава диагностиката и лечението на много сериозни заболявания.

Задължително трябва да заведете детето на лекар, ако…

* Краищата на фонтанелите и шевовете между костите на черепа се размекват, детето е станало много неспокойно, поти се, косата на тила му започва да окапва – всички те са симптоми на рахит, който се лекува със специално предписани дози витамин D.

* Фонтанелата, вместо да смалява своите размери, става все по-голяма и по-голяма, а окръжността на главата рязко започва да се увеличава; детето е станало по-плачливо и неспокойно или, напротив, много забавено. В този случай обезателно трябва да го заведете на детски невролог, тъй като има опасност от формиране на хидроцефалии (увеличение на размерите на вентрикулите поради натрупване на ликвор).

* Фонтанелата хлътва – това може да означава, че в организма на детето има недостиг на течности, в резултат от остра коремна инфекция, съпроводена от обилно разстройство и/или повръщане. Други възможни причини са продължителна висока температура или недохранване.

Ако детето се е родило с фонтанела с големи размери, то и затварянето й ще стане по-късно. И окръжността на главата може да не бъде съвсем детска, ако баща му не може да си намери зимна шапка с нужния размер. И обратно, ако фонтанелата на мъника се затвори около шестия месец, не трябва да се обвинявате, че през цялата бременност не сте пропуснали и ден без да си хапнете извара и сирене. Просто вашето дете добре усвоява калция. Важното е костите на черепа да растат и окръжността на главата да се увеличава с около 1-1, 5 см на месец.

Какво да правим за фонтанелата?
Особено внимание и специална грижа не са необходими – минималната предпазливост е всичко. Разресването не може да навреди на фонтанелата. А най-добре е, ако вие от самото раждане на детето се вслушвате в съветите на доктора, навреме да започнете да му давете витамин D, да му правите масаж, много да се разхождате и да го кърмите. Тогава вашето дете ще бъде весело, активно и с крепко здраве.

Източник: kenguru.bg

Коментари


7 − 5 =

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки