Публикации в | За дома

Фавелата на Рио – улично изкуство

Публикувано на 08 ноември 2013 от Vesi

Какво е Фавела? Фаве?лата е гъсто заселен квартал в градовете на Бразилия. Жилищното и общественото строителство в тях е без градоустройствен план. Много от съвременните фавели са възникнали през 70-те години вследствие на обедняването на населението и урабанизацията в Бразилия. Именно поради бедността, равнището на престъпността в тези квартали е високо.
1 През 2011г. холандското артистично дуо, познато като Haas & Hahn, представят в изложба от снимки работата си по инициативата Favela Painting Project, имаща за цел да превърне градските пространства в райони със социални проблеми в забележителни произведения на изкуството. Творческият екип работи по фавелата в Рио, известна с това, че се намира в съседство със скъпи туристически и жилищни квартали. Основната идея, стояща зад боите и рисунките, е да се постигне обновяване на този пренебрегван и занемарен квартал. Обновяване, не просто като козметично освежаване на фасадите на сградите, а като начин да се стимулира въображението и креативността, начн да се преосмисли и премоделира Общността като цяло.

Двамата творци, чиито пълни имена са Jeroen Koolhaas и Dre Urhahn, обединяват творческия си потенциал още през 2005година, когато снимат филм за хип-хоп културата на фавелата в Рио. По-късно, през 2007 именно това е мястото, което се превръща в обект на първия от поредицата проекти със социална насоченост, станали популярни под общото название „Favela Painting”. Неговото име е „Момче с хвърчило“ и представлява стенопис, разположен на 150 м2. Създаден е в сътрудничество с местната младеж, като по него се работи в продължение на три месеца.
2 Трудът на екипа бързо бива възнаграден, получавайки международно признание и популярност. След първоначалния си успех, през 2008г. Haas & Hahn продължават с реализация на втората си идея – „Rio Cruzeiro”. Впечатляващите рисунки този път красят масивна бетонна конструкция, създадена като превантивна мярка срещу кални свлачища. Идеята за дизайна е на популярния татуист Роб Адмирал. Вода, вълни и риби, изобразени в традиционен японски стил, стават неразделна част от градския пейзаж в районa.

През 2010г. e завършена и третата част от проекта, наречена „О`Morro”, което в превод от португалски означава просто „Хълмът“. Идеята е постройките на хълма да бъдат превърнати в цветен пейзаж под открито небе, видим от центъра на града, с цел да бъде привлечено вниманието на обществото към поблемите във фавелата, олицетворяваща дъното на социалната йерархия. Отправна точка за тази част от проекта е площадът Санта Марта в центъра на квартала, където 34 от сградите са украсени с цветни лъчи, проектирани от Haas и Hahn.
5 Художественото дуо предлага на младежта в района възможност за работа, като ги наема да учстват в изрисуването на собствените им къщи по предварително установена схема. Изпълнението на проекта трае един месец, а наетите работници са предварително обучени и снабдени с екипировка и материали за целта. Резултатът е 7000 кв.м. улично изкуство, простиращо се по целия хълм, на който е разположен бедния квартал.

Фавелата на Рио- обновление чрез улично изкуство

Забележителните фасади, станали емблематични произведения на изкуството в градския пейзаж на Рио Де Жанейро, днес са една от основните туристически атракции в града. Превърнала се в най-популярната арт инициатива със социална насоченост, „Favela Painting“ успява да вдъхне гордост и радост на жителите на квартала. С нетърпение очакваме да видим бъдещoто развитие на проекта, тъй като холандските творци Haas & Hahn планират скоро да се завърнат в Бразилия и да продължат работата си, заредени с нови идеи.

Източник: stroeji.bg

Коментари


4 + = 7

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки