Споровете след появата на бебето – проблеми с решения

Публикувано на 05 ноември 2013 от Vesi

Ако допреди раждането на бебето взаимоотношенията с партньора са песен, то след появата му настъпва истински катаклизъм.

Спор

Спор


Няма ги целувките за посрещане, милите разговори по телефона, ведрата и безгрижна усмивка по лицата на двамата. На тяхно място са се настанили ежедневните спорове за проблеми, с които се сблъскват почти всички млади родители. Познато ли ви е?

Вместо да хабите енергия във взаимно доказване на правотата си обаче, действайте дипломатично. Ето как да се справите с най-честите спорове след появата на бебето.

Спор за това чий сън е по – важен

Вие се оплаквате, че имате нужда от сън, за да можете да откликвате адекватно на нуждите на бебето, половинката ви настоява, че трябва да се наспи, защото на другия ден е на работа. Това е един от най – редовните спорове при над 90 % от новите родители. Но истината е, че трябва да бъдете толерантни един към друг в името на общото семейно благо. Т.е да се редувате в нощните грижи за малкото, да се отказвате от някои ангажименти, за да подремнете или просто да направите график, така че сънят да бъде приоритет и за двама ви.

Спор за липсата на секс

Всеизвестно е, че с появата на бебето, сексуалният живот секва. Поне в първите месеца и при повечето двойки. Но в този случай всеки от двама ви е прав за себе си. Вероятно партньорът ви чувства липсата на физическа близост по същия начин, по който вие бихте се чувствали, ако той не ви говори цяла седмица. Неудовлетворено, гневно, разочаровано, дори обиднно. Може би е добре да проведете един сериозен разговор по въпроса и да намерите вариант, който работи за вас – промяна във времето за секс, вмъкване на малко романтика в отношенията или нови начини за разпалване на страстите.
Семеен спор

Семеен спор



Спор за разпределянието на отговорностите

Когато умората и стресът си кажат думата, партньорите започват (не)съзнателно се съревновават в действията си. Но запомнете, не е важно кой какво е свършил. Двамата сте един отбор и имате една цел – семейно благополучие. Така че направете списък на задълженията, които всеки от двама ви има и които трябва да направи и ги разпределете разумно, според възможностите си. Бъдете обективни и търсете компромис.

Спор за „правилния“ начин на действие

Естествено, когато единият родител прекарва повече с бебето (обикновено майката), развива усещането, че е наясно с точния начин на грижи и действие. И започва да дава напътствия на всеки, който опита да поеме инициатива. Включително на партньора си. Но ако постоянно учите другия как да бъде родител, той никога няма да усвои и осъзнае основата на нещата. Освен това може да се сблсъкате с много силна съпротива, породена от контрола, който налагате. Затова ако нещо не е от фундаментално значение за цялостната схема на отглеждане и възпитание, не му обръщайте внимание.

Спор за баланса между работата и семейството

Ако на работещия в семейството (в първите месеци обикновено е таткото), му се налага да върши професионалните си ангажименти и у дома, ситуацията често поражда спорове за времето, което той отделя на семейството си. Най-добрият начин да се сложи край на това е да се определят ясни граници. Обособете кътче, където двамата ще работите, когато се налага. Съответно ще уважавате взаимно времето на другия, прекарано там и ще запълвате своето в занимания с детето. Наложете обаче условието щом приключите със задачите си, да „се изключвате“ напълно за външния свят и да се посвещавате на любимите си хора.

Спор заради недостатъчно подкрепа от партньора

Жените са устроени да бъдат мултифункционални и да не се оплакват дори когато на плещите им лежат задължения на три фронта – майчинство, домакинство и кариера. Но в очите на работещите мъже целодневният престой у дома с бебето е равносилен на бездействие. Така започват взаимни нападки, в които всеки се чувства недооценен от другия. Но вместо да спорите, променете отношението. Една малка похвала тук, комплимент там, повече позитивизъм и подкрепа в общуването ще свършат голяма работа. Поговерете открито за чувствата и неудовлетворението си. И потърсите компромис.

Източник: moetodete.bg

Коментари


6 + 7 =

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки