Да оползотворим старите козунаци

Публикувано на 22 април 2014 от Vesi

Да оползотворим старите козунациТопчета от изсъхнал козунак

Необходими продукти:
изсъхнал козунак
разбита сметана с малко захар и ванилия
разтопен шоколад
смлени орехи
течен мед
За тункване:
разтопен шоколад
олио
шоколадови и шарени пръчици за поръсване

Начин на приготвяне
Козунакът се надробява на ситно – може да се смели с кухненски робот. Трохите се слагат в купа. Добавят се разбитата със захарта и ванилията сметана, разтопеният шоколад, смлените орехови ядки и малко мед. Сместа се разбърква хубаво, като трябва да се получи леко лепкава смес, в която да няма сухи частици. Ако е необходимо се прибавя допълнително сметана или разтопен шоколад. Когато сместа е готова, от нея се оформят топченца, които се слагат за 1-2 часа в хладилник да се стегнат. След това се изваждат, топват се от всички страни в разтопен шоколад с малко олио и след като малко поизсъхнат се поръсват с цветни или шоколадови пръчици, може и със смлени орехи или друго по избор.

Суфле от стар козунак

Необходими продукти:
4 филии стар козунак
2 бр. яйца
4 с.л. захар
350 мл прясно мляко
200 г цедено кисело мляко – за глазура
шоколадови пръчици – за поръсване

Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата, млякото и захарта с миксер. Правим козунака на едри трохи с помощта на блендер, или го нарязваме на малки кубчета. Добавяме козуначените трохи към млякото, объркваме добре и слагаме да се пече в предварително загрята на 180 С (с обдухване) фурна. Печем до готовност. Когато изстине, внимателно с помощта на нож отделяме десерта от стените на съда и обръщаме върху чиния. Отгоре може да импровизираме. Аз покрих суфлето с дебел слой цедено кисело мляко и поръсих с шоколадови пръчици (може да го намажете с крема сирене Маскарпоне, заквасена сметана или сладолед).

Карамелен сладкиш с козунак

Необходими продукти:
1/2 сух козунак
1/2 ч.ч. течен шоколад
6 бр. яйца
800 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
4 с.л. захар за карамелизиране
2 ванилии

Начин на приготвяне:
Във форма за кекс се карамелизира захарта. Козунакът се нарязва на филии с дебелина около 3 см, които се намазват с шоколад и се нареждат върху карамела с шоколада надолу. Яйцата се разбиват със захарта и се добавят ванилиите и млякото. Сместа се изсипва във формата. Пече се на водна баня на 160 С около час. Оставя се да изстине напълно и се слага в хладилник да се стегне, след което формата се обръща.

Топли сандвичи от козунак с малини

Необходими продукти:
4 филии козунак
250 г малини
100 г извара или сирене Крема
1 бр. яйце
1 с.л. пудра захар
1 ч.л. нишесте
1 ч.л. ванилова захар
1 с.л. ром (по желание)

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 220 С. Последните 6 продукта се разбиват до гладка смес. Козуначните филии се нареждат в тава с хартия за печене без да се допират, нареждат се малини върху тях и се заливат с изварната смес. Пекат се на средната шина на фурната до зачервяване.

Шоколадови трюфели от стар козунак

Необходими продукти
1/2 козунак
1 шоколад
1 ч.ч. счукани орехи
1/3 ч.ч. прясно мляко
125 гр. масло
2/3 ч.ч. захар
2-3 с.л. какао

Начин на приготвяне:
Козунакът се надробява в блендер или се накълцва на много ситни трохи. Шоколадът се разтопява с прясното мляко и се охлажда леко. Към него се добавят останалите продукти (заедно с козуначените трохи) и се омесва еднородна смес. От нея с навлажнени ръце се оформят топчета, които се овалват в шоколадови стърготини или се потапят в разтопен шоколад и се поръсват със захарни пръчици или счукани ядки.

Коментари


3 − = 2

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки