Чудото, наречено близнаци

Публикувано на 18 ноември 2013 от Vesi

Чудото, наречено близнациЗащо все повече жени раждат близнаци?
Факт е, че в последните години се раждат все повече близнаци – статистиките сочат, че броят им се е увеличил двойно. Дали е обусловено генетично? Може би и вие имате нагласата, че ако баба ви е родила близнаци, значи и вашият ред е дошъл. Ако в рода си имате и други случаи на двуплодна бременност, нищо чудно тази тенденция да продължи.

Но защо броят на близнаците расте: това напоследък се свързва с все по-късния етап, в който жените се чувстват готови да забременеят и да станат майки. С възрастта, в женският организъм се увеличава излъчването на хормона, който е отговорен за съзряването на яйцеклетките и така се получава много по-голяма вероятност, зачеването на два или няколко плода да се получи лесно. Причини могат да се открият и в хормоналната терапия, през която все повече жени преминават, поради трудности със забременяването.

Как се случва зачеването на близнаци?

Начините да се окажете бременна с близнаци са два. Първият и по-малко вероятният е от една оплодена яйцеклетка да се развият два идентични плода, или т. нар. еднояйчни близнаци. Еднояйчните близнаци, освен, че ще отговарят на описанието „приличат си като две капки вода” е почти сигурно, че ще бъдат и от един и същи пол (според статистиката е по-вероятно да са момчета). Няколко пъти по-често се случва, обаче, две яйцеклетки да узреят и да се оплодят едновременно или в период от няколко часа дори дни. Тогава двете човечета ще си приличат, но „само” като брат и сестра (и е почти сигурно, че полът им ще е различен).

Какво се случва с организма при многоплодна бременност?

Разбира се, при двуплодна и многоплодна бременност се изисква и по-голям ресурс от страна на целия организъм. Затова ако сте бременна с близнаци е добре да посещавате женската консултация по-често и да бъдате под по-специално наблюдение. Бременните с близнаци понякога страдат по-често от гадене и повръщане в началото и в големите седмици от бременността, тъй като натоварването на организма е по-голямо. По-големите усилия на тялото са и причината те да се уморяват повече и да страдат по-често от затруднено дишане, болки в сърцето и поява на разширени вени на краката. Също така, в нередки случаи, може да се появи анемия.

Източник: purvite7.bg

Коментари


+ 2 = 7

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети