Публикации в | За жената

Сутиенът – мой приятел или враг?

Публикувано на 02 ноември 2013 от Vesi

Знаем ли какви сутиени трябва да носим

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вече се разбра, че най-бързо остаряващата част при жените са не друго, а именно гърдите.
На сутиена изобщо не трябва да се гледа като на някакъв аксесоар и просто част от облеклото. Той има ключова роля в запазването на гърдите здрави, красиви и с хубава форма по-дълго време, а освен това придава и по-добра осанка на фигурата.

Има обаче редица неизяснени въпроси около сутиените като неизменна част от дамското облекло.
Кога е добре да се започне носенето на сутиен, как да намерим подходящия за нас, как да познаем дали сегашният ни наистина е правилният размер, колко е животът на един сутиен и от колко точно имаме нужда?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Според изследване на британския университет „Portsmouth“ 95% от дамите в световен мащаб не носят правилният размер сутиен.
Същото проучване разкрива, че жените сменят средно по шест пъти през живота си размера на сутиена.

Всяка дама с големи гърди, независимо дали са естествени или не, се е сблъсквала с това, че не може да открие сутиен, който едновременно да обхваща добре бюста ?, да го държи здраво и в същото време да е красив, а не с вид на нещо от гардероба на баба.

Всъщност, всяка една жена, независимо от размера на бюста ?, трябва да носи правилния размер сутиен. Именно той е в основата на добрата визия, на чувството за комфорт и спокойствие, а не постоянното притеснение, че нещо не е наред под блузата ви.

Като начало, нека се спомене, че всяко момиче, чийто гърди са започнали да се развиват, трябва да носи сутиен. Най-добре това да е спортен такъв, но задължително трябва да има подходящ сутиен, които да придържа гърдите, пък били те и малки.

Банелите и лентата, свързваща чашките в предната част на сутиена, трябва да прилягат плътно до гръдния кош. Банелите трябва изцяло да обгръщат гърдите, а краищата им не могат да се вбиват в бюста или където и да е другаде.

Банелите и лентата, свързваща чашките в предната част на сутиена, трябва да прилягат плътно до гръдния кош. Банелите трябва изцяло да обгръщат гърдите, а краищата им не могат да се вбиват в бюста или където и да е другаде.

Ако сутиенът ви се размества – с пръсти го хващате между чашките и го намествате, или се качва високо или пада ниско на гърба, означава, че не сте с правилния размер за вашия бюст, също така гърдите не трябва да се показват над ръба на чашката или да „пропадат“ в нея.

Гърдите трябва да са разположени изцяло в чашките, без да се създават издутини или празни пространства в горната част на чашката или под мишницата. Снимка: braclinic.bg

Гърдите трябва да са разположени изцяло в чашките, без да се създават издутини или празни пространства в горната част на чашката или под мишницата.
Снимка: braclinic.bg

Освен това всяка жена има нужда от не по-малко от три сутиена – един, който носи в момента, един, който си „почива“ у дома и един за пране.

Животът на един сутиен при добра грижа, е приблизително 200 носения. А добра грижа ще означава да не се съхранява на топка в гардероба или да се простира без да се изпънат чашките. Ако започнат да стърчат ластици и банели от него, значи е най-добре да го смените.

Коланът на сутиена трябва да е стабилен, но и същевременно удобен по време на носене. Задната му част трябва да е в хоризонтална позиция и на едно ниво с долната част на лентата, свързваща чашките отпред, не може да се вдига нагоре към врата. Снимка: braclinic.bg

Коланът на сутиена трябва да е стабилен, но и същевременно удобен по време на носене. Задната му част трябва да е в хоризонтална позиция и на едно ниво с долната част на лентата, свързваща чашките отпред, не може да се вдига нагоре към врата.
Снимка: braclinic.bg

Самото обличане на сутиена също има своите тънкости. Първа стъпка е да сложите ръцете в презрамките, без обаче да вдигате на рамената. След това се навеждате и внимателно нагласявате гърдите в чашките. Банелите трябва да попадат точно под бюста, в основата на всяка гърда, нито прекалено ниско, нито пък да затискат гърдите.
След това закопчавате колана на гърба и нагласяте презрамките на рамената. Намествате гърдите в чашката като с едната ръка отдръпвате външния край на банелата от тялото, а с другата повдигате гърдата си от подмишницата и я премествате напред в чашката.

Снимка: braclinic.bg

Снимка: braclinic.bg

Трета стъпка е да хванете банелите под бюста, да се наведете напред и леко да разтърсите сутиена наляво-надясно. Така гърдите по естествен начин ще намерят своето място в чашките.
За финал нагласяте дължината на презрамките. Те трябва да се намират точно върху ключицата и би трябвало да се отдръпнат на два пръста от рамото, тоест да не са прекалено стегнати или отпуснати.

Носенето на неправилен размер сутиени може да доведе до различни усложнения и неприятности. От една страна това са болките в раменете, гърба и кръста, раздразване и разраняване на кожата от прекалено стегнати презрамки или твърди банели, а по-страшното е, когато се стигне до увреждания на самия бюст.
Всичко това е пряко свързано и с превенцията на рака на гърдата. Месец октомври е посветен именно на борбата с тази коварна болест.

И не забравяйте, дами, че вие сами трябва да се грижите за здравето и красотата си, защото когато се чувствате добре, това си личи. Бъдете уверени в себе си, ходете с вдигната глава и смела крачка и усмихвайте се по-често. Така ще бъдете винаги неотразими.

Източник: edna.bg

Коментари


+ 1 = 10

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети