Публикации в | Туризъм

Самуиловата крепост

Публикувано на 10 ноември 2013 от Vesi

Самуиловата крепост е част от 100 те национални туристически обекта в България. Може да се каже, че е сред най-отдалечените и усамотени забележителности в България. Самуиловата крепост се намира дълбоко в югозападната част на България, почти до границата с Македония. Заобиколена е от няколко страни от планините Беласица и Огражден. От нея се открива идеална гледка към долината, което е логично, предвид това, че става дума за средновековна крепост. Крепостта е построена преди около 1000 години, по времето на Първото българско царство, под управлението на цар Самуил. Смята се, че крепостта е изиграла важна роля при голямата битка между България и Византия, близо до село Ключ. Битката, известна още като Беласишка битка, е тежко поражение за България. След нея византийският император Василий II пленява и ослепява 14 000 войници на цар Самуил, като на всеки 100 оставя един едноок водач. Заради това си деяние императорът става известен в историята като „Българоубиец“. Битката се смята за началото на края на Първото българско царство.
Самуиловата крепост

Какво представлява Самуиловата крепост
Преди хилядолетие Самуиловата крепост е била само една брънка от голяма отбранителна система. В днешно време не е останало много от средновековните фортификации, но археолозите са успели да възстановят част от крепостта на предполагаемото й местоположение. През 1982 година Самуиловата крепост става част от Националните паркове-музеи на България. Паметникът на Самуил и наблюдателницата са построени в типичен комунистически стил, който може да бъде видян в зданията и паметниците из цялата страна, строени в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Самуиловата крепост представлява малък, но просторен парк с хубави павирани пътеки и пейки. Над красивите пейки има дървени навесчета, а пътеките ще ви отведат до всички интересни части на крепостта. Точно до входа се намира живописната река Струмешница, която е красива през всички сезони, върху която е построен железен мост. Малко след като го преминете ще видите и паметника на цар Самуил. Като проследите павираните пътеки ще достигнете и до наблюдателницата. Ще я разпознаете от четирите бетонни пилони, които се виждат отдалече. До нея се намира малка постройка, която е отворена за посетители. Вътре може да видите част от разкопките на Самуиловата крепост. Имайте предвид, че дори есенно време вътре е страхотна горещина. От наблюдателницата ще видите 360 градусова гледка към околните планини и равнина, а в далечината ще видите и Македония.
Смята се, че Самуиловата крепост е сред основните туристически обекти в тази част на България. Въпреки това, заради отдалечеността си и на практика „задънения край“ на пътя (границата с Македония) не се радва на туристически поток, който всъщност заслужава.
Самото място е изключително красиво и спокойно. Човек може да седне на някоя от пейките в Самуиловата крепост и просто да се отпусне. Толкова е тихо, че трудно ще доловите шум, различен от пеенето на птичките или някое жужащо насекомо. Да разгледате музея и всички части на крепостта би ви отнело не повече от 30 минути, но защо да бързате като може да се отдадете на кратка почивка сред природата?

Как да стигнем до Самуиловата крепост
Най-близкият град до Самуиловата крепост е град Петрич, което го прави и основния (ако не и единствен) пункт за достигане на забележителността. Крепостта се намира на около 16 километра от града в посока Македония и ГКПП Златарево. Пътят е ремонтиран и хубав и е заобиколен от красиви дървета. Пътуването по него е приятно и спокойно, като през това време може да се насладите на живописните гледки и селца, разположени край него. След около 15 минути каране ще стигнете и до паркинга на Самуиловата крепост. Ясно различим е отдалече и трудно ще се объркате.

Източник: putepisi.com

Коментари


+ 4 = 9

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети