Публикации в | За детето

Колко са важни минералите за детския организъм?

Публикувано на 02 ноември 2013 от Vesi

Представете си минералите като онези най-дребни блокчета от детския конструктор. И най-малките частички са особено важни – без тях построената къщичка бързо ще рухне.

bebe

Минералните вещества са особено важни – те помагат на детския организъм да абсорбира напълно хранителните вещества и да отстрани отпадъците. Регулират също така обмяната на веществата, а някои от тях са основна градивна част на костната система. Поддържат алкално-киселинното равновесие, водно-електролитния баланс и така създават условия за естествено протичане на всички процеси в организма.

Грижете се за пълноценното хранене на вашето дете, за да получава достатъчно витамини и минерали с храната си.

Малкото винаги трябва да получава разнообразна храна и да свиква с нея отрано. Дори и да срещате съпротива (например ако хлапето ви се цупи на морковите или чушките в храната си), не бързайте да се предавате и да го лишавате от полезните зеленчуци.

Ето как да надхитрите детето: предлагайте всяка нова храна само когато детето е огладняло.

Преди да му я поднесете, показвайте му как я опитвате и изразявайте възхищението си от вкусното лакомство. Не спирайте да предлагате полезните плодове и зеленчуци.

Опитвайте, докато спечелите.

За да отгледате здраво, а не злоядо дете, то трябва да свикне да се храни с удоволствие ( а не насила). Затова оставяйте го да се храни самичко, дори и това да ви носи повече главоболия (повече нацапани дрешки и лигавничета, по-дълго време за обяд).

Въпреки това, когато мъничето се храни само, то проявява повече интерес към храната и опитва всичко ново с по-голям ентусиазъм.

Давайте му малка лъжичка (още към края на първата година). Нека я държи и да бърка с нея в шарена купичка. През втората година позволете му да опитва да гребне само от чинията, докато вие го храните. В края на втората година детенцето вече може да започне да се храни самостоятелно. Нищо, че дълго време ще разлива супата. Показвайте му как да държи лъжичката правилно и му давайте възможност да порасне! Така ще отгледате дете с добър апетит, вместо злоядо хлапе, което се муси на масата.

И едно задължително правило: не насилвайте детето да изяде всичко, сервирано в чинията. Вие се погрижите за разнообразното и здравословно меню, а детето оставете да прецени самичко кога се е нахранило.

Източник: moetodete.bg

Коментари


9 − = 8

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети