Публикации в | За детето

Какво прави децата непослушни

Публикувано на 06 ноември 2013 от Vesi

Недостигът на желязо, според д-р Андреева

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock


Защо някои деца са кротки като ангелчета, а други са като терминатори – никой не може да ги спре да правят бели? Едва ли някой може точно да обясни, колкото деца, толкова и отговори.

Като се започне от наследственост, възпитание, характер, тип нервна система, до проблеми с предаване на нервните импулси и малформации в мозъчните структури.

Но учени от университета Умео, Швеция са стигнали и до други интересни заключения. Според тях ниското ниво на желязото в организма на детето променя неговото поведение и го прави по-палаво и непослушно. В по-голям риск са децата, родени с ниско тегло.

Ако в ранна кърмаческа възраст, те не са получавали допълнително желязо, достигайки 3 годишна възраст, вече имат почти 5 пъти повече проблеми с поведението.

Изследователите наблюдавали близо 300 деца, родени с ниско тегло. На половината давали желязо от 6-тата седмица до 6-ия месец, а на другата половина – не. Когато децата станали на 3,5 години били подложени на тестове за оценка на тяхното поведение. Резултатите били сравнени и с група с нормално тегло при раждане.

Симптоми за проблеми в поведението били отбелязани при 12.5% от децата неполучаващи желязо. В другите две групи такива проблеми били отчетени едва при 3% от децата. При ? от децата с поведенчески проблеми дневният прием на желязо бил нисък -под 1 мг/кг на ден.

Резултатите не зависели от това дали децата са на кърма или на адаптирано мляко. Причината за тези резултати е, че желязото играе важна роля в процеса на изграждане на главния мозък. Затова проверката на нивото на желязо е важно, за да се разбере дали няма дефицит на този елемент.

Това се отнася особено за недоносените, родени с ниско тегло, близнаците и за деца, чийто майки са имали анемия по време на бременността.

Но лабораторните резултати не винаги са коректни, сигурно ви се е случвало в две лаборатории да получите два различни резултата. Затова е важно сами да откриете признаците на анемията и да потърсите съдействието на педиатър.

При ниски нива на желязото кожата е бледа, лигавиците също, особено по долния клепач на очите от вътрешната страна. Малките деца с анемия често са раздразнителни, неспокойни, имат рагади (напукване – бел. ред.) по устните. Други са по-вяли, отпуснати. Трети имат странни наклонности, например ядат пясък, чоплят мазилки и слагат хоросана в устата си.

Причините за ниски нива на желязо са основно недостатъчен внос с храната, лоша резобция при проблеми в храносмилатерния тракт и повишена загуба, например при окултни (скрити) кръвоизливи от червата. А набавянето, освен чрез храната е лесно.
Желязо се дава на капки или сироп, които се понасят лесно.

Автор: д-р Павлина Андреева
Източник: edna.bg

Коментари


× 8 = 56

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети