Зехтинът – панацея на здравето

Публикувано на 27 ноември 2013 от Vesi

Под щедрото средиземноморско слънце се простират маслинови гори. По клоните на дърветата им зреят чудесни плодове, чийто сок хората наричат “течното злато”, защото някога маслиновото масло – зехтинът, се ползвало като платежно средство.
Зехтинът - панацея на здравето
МАЛКО ИСТОРИЯ

Древните народи вярвали в божествения произход на маслините, които служели като символ на мъдростта и мира. В библейските текстове маслиновото дърво е символ на възраждането и възкресението. Говори се, че култивирането му започнало преди 6000 години в земите на Египет и Мала Азия, а по-късно благодарение на финикийските търговци тази култура се разпространила в Европейското средиземноморие – Испания, Гърция и Италия. Сега около 99% от зехтина се произвеждат именно в тези страни.

ПОЛЗА

Маслото, добивано от плодовете на маслината, има не само прекрасни вкусови качества, но е изключително полезен продукт, чиито лечебни свойства са се ползвали още от древните лекари. А сега със сигурност се знае, че зехтинът, почти напълно състоящ се от ненаситени мазнини, съдържа практически всички необходими за човека витамини и около 100 микроелемента. Той понижава равнището на кръвната захар, препятства заболяванията на сърцето, изчиства кръвоносните съдове, подобрява растежа на костната система при децата, намалява риска от атеросклероза и рак. Накратко – трудно е да се прецени ползата от този продукт.

И очевидно неслучайно народите от Средиземноморието, които в продължение на целия си живот постоянно са употребявали в храната си зехтин, изглеждат толкова здрави и жизнерадостни. А в Гърция, където всеки жител употребява повече от 4 л зехтин на година, е установено най-ниското равнище на смъртност от сърдечно-съдови заболявания.
Затова всеки, който се грижи за здравето си и обича да се храни вкусно и качествено, трябва непременно да включи в менюто си зехтина. Сега не е трудно да се намери този продукт, само че е важно да се знае как се избира той, защото има и филшификати. Най-важното е да се помни, че маслиновото масло не може да струва евтино.

ВИДОВЕ ЗЕХТИН

Най-ценното маслиново масло е от ръчно набрани маслини, при което плодовете не се увреждат и не се окисляват на въздуха, тъй като окислението води до увеличаване съдържанието на свободните мастни киселини, които влошават качеството на маслото, и времето от брането до пресоването на маслините трябва да бъде колкото е възможно по-кратко.

В зависимост от типа на почвата, климатичните условия, метода на събиране на реколтата и технологичния процес на пресоване зехтинът се дели на различни категории.
Един от главните показатели на неговото качество е киселинното число (не бива да е повече от 2): колкото е по-ниско то, толкова по-качествен е зехтинът. Данните с обозначението трябва да ги има на етикета на бутилката. Нехранителният зехтин с киселинно число над 2 задължително се рафинира. Така числото се намалява и се получава масло, годно за употреба.

От годните за храна видове зехтин се отделят:

Оlio extra-vergine di oliva (extra-virgin olive oil) – най-високо качество. Това е продукт от първото студено пресоване на маслините, т.е. маслинов сок, чието киселинно число не надвишава 1. Тук са запазени всички ценни вещества на зрелите маслинови плодове, а също и характерният вкус и аромат. Мастните киселини в зехтина “extra virgin” много приличат на тези, които ги има в майчиното мляко. То е подходящо както за овкусяване на салати, така и за приготвянето на други ястия.

Оlio di oliva vergine (fine virgin olive oil) – това също е масло от първото студено пресоване, но от малко по-лоши по качество плодове. Неговата киселинност не може да надвишава 2%. То има малко по-слаб маслинов аромат.

Olio di oliva – това също така е 100% натурален зехтин, състоящ се от 20% маслиново масло от студено пресоване и 80% рафинирано маслиново масло и натурални масла. Само че в процеса на рафинирането се губи вкусът и ароматът на маслините. Киселинността не е повече от 1,5%. Идеално подхожда за пържене. Благодарение на неутралния си вкус, не променя вкусовите качества на другите продукти.

Olio di sansa di oliva – най-евтиният зехтин. Представлява смес от рафинирано натурално маслиново масло и масло от костилките им, но с киленинност също не повече от 1,5%. Той също се използва за приготвяне на храна. Цветът на зехтина може да бъде както яркожълт (при екстра лекото филтрирано масло), така и тъмнозлатен и дори наситенозелен. Това зивиси от сорта на маслините и степента на зрелост на плодовете. Зехтинът от Италия и Гърция, където плодовете се събират рано, обикновено има зелен цвят, а цветът на зехтина от Испания е по-близък до жълтия.

ГАРАНЦИЯ ЗА ПРОИЗХОДА

На етикета трябва да бъде посочена не само страната, но и конкретното място на производство.
Оlio extra-vergine di oliva има статус DOP (Denominazione d’ Origine Protetta или защита на произхода). Това означава, че този зехтин е получен, обработен и бутилиран в един определен регион в съответствие с местните правила. Затова на етикета на Umbrian Extra-Virgin Olive Oil непременно трябва да има и знак DOP, в противен случай става дума за фалшификат.

Категорията IGP (Indicazione Geografica Protetta) също е гаранция за произхода на маслото, но се предполага, че част от операциите могат да протичат извън пределите на обозначената територия.

СЪХРАНЕНИЕ

Зехтинът съхранява най-добре аромата, цвета и вкуса си в стъклена тара, затова качествените сортове винаги се продават в стъклени бутилки.

Зехтинът, за разлика от виното и коняка, не става по-добър, като отлежи. Напротив – колкото по-дълго стои, толкова повече се влошават вкусовите му качества. Не е желателно да се проточва употребата му повече от година. Зехтинът трябва да се съхранява в сухо, прохладно, тъмно място, като не се допуска контакт с въздуха, по-далече от кухненските миризми, тъй като има способността да ги попива. Не трябва да се оставя в хладилника, тъй като присъщият му особен аромат и вкус най-пълно се разкриват на стайна температура.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА:

*средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, особено на инфаркти и инсулти;
*понижава равнището на холестерола в кръвта, укрепва стените на кръвоносните съдове;
*имуностимулиращо свойство;
*жлъчогонно действие;
*подобрява дейността на стомаха, задстомашната жлеза и черния дроб, благоприятства оздравяването на язвите на стомаха и дванадесетопръстника;
*лекува хемороиди и запек;
*извежда камъните от жлъчния мехур;
*нормализира работата на женските полови жлези и благоприятства зачатието;
*препятства рака;
*заздравява раните;
*подобрява зрението;
*подмладява, овлажнява и омекотява кожата;
*прилага се при диети на диабетици.
Препоръчва се ежедневна употреба на 1 с. л. зехтин и 1 с. л. мед на гладно.

ВНИМАНИЕ! ОТ ЗЕХТИНА ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖАТ ХОРАТА С ХРАНИТЕЛНО ОТРАВЯНЕ, ИНФЕКЦИЯ НА ЧЕРВАТА, РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА, ЗАЩОТО ТОЙ ИМА СЛАБИТЕЛЕН ЕФЕКТ. НЕ БИВА ДА СЕ УПОТРЕБЯВА И ПРИ ИНДИВИДУАЛНА НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ПРОДУКТА.

Източник: 1001recepti.com

Коментари


+ 5 = 10

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети