Защо детето боледува често от остри респираторни заболявания

Публикувано на 05 ноември 2013 от Vesi

С наближаването на есенно-зимния сезон нарастват и опасенията ви относно безкрайните настинки, простуди, грипове. Не са малко децата, които често боледуват от остри респираторни заболявания (ОРЗ). Често боледуване означава 6-8 пъти в годината. А ако на детето ходи на детска градина, нищо чудно броят на заболяванията да се увеличи. И все пак, защо детето боледува често от ОРЗ?

Боледуване

Боледуване

Причини за остри респираторни заболявания (ОРЗ)

1.Недоизлекуване

Много майки , след като са минали 5 дни от лечението, обобщават: „Вече всичко е наред: детето няма хрема, нито пък температура, от време на време накашля, но няма страшно. Нямам нужда от повече болнични, докторе. И без това вече ме гледат накриво на работата. Моля ви за бележка, че детето е здраво, за да го заведа на детската“. В повечето случаи родителите не могат да бъдат убедени, че остатъците от болестта не трябва да се оставят на самотек, защото могат да доведат до усложнения или пък до хронично заболяване. По принцип след ОРЗ са нужни поне още 5-7 дни да ограничите контактите с други деца, а и с възрастни – така че никакви гости, пътувания с градския транспорт, ходене по магазините. В противен случай рискът е голям детето отново да се разболее. Имунната система се нуждае от време, за да се възстанови.

2.Среща с вируси от друг вид и бактериални инфекции

Вирусите, които причиняват ОРЗ са твърде много (повече от 200). При едно боледуване се получава имунитет към един вид, при друго – към друг вид. Освен това има и бактерии (стрептококи, стафилококи…), които също могат да предизвикат респираторни заболявания. Ако детето посещава детска градина имайте предвид, че попадайки в новата обстановка, то ще се срещне и с нови вируси и микроби. Логичен е въпросът: защо едни деца не се разболяват, а други не спират да ходят по доктори. Всичко това много зависи доколко ефективно работи имунната система на детето.

3.Слаб имунитет

Защитните сили на организма са сложна система и се влияят от множество фактори.

Не прибягвайте към самолечение, вашият педиатър ще ви даде най-правилната насока за справяне с болестта

Не прибягвайте към самолечение, вашият педиатър ще ви даде най-правилната насока за справяне с болестта

Дисбактериоза – това е състояние, при което има нарушение на нормалния състав на чревната микрофлора. Интензивно размножаващите се патогенни микроорганизми се оказват много повече от полезните бактерии и им пречат за изработването на имуноглобулин А – основният защитник на организма от инфекции.
алергия – това е протичащ възпалителен процес. Защитната система на организма се бори с него, но не смогва да се справи и с нови инфекции.

Глисти – отново защитните сили са изпревени пред „изпитание“: трябва да се борят и с вирусите, и с премахването на токсините.

Заболявания на вътрешните органи: бъбреци, сърце или например нарушение на функциите на стомашните жлези, които обезпечават синтеза на имуноглобулина.
Какво да правите при остри респираторни заболявания (ОРЗ)?


Дете, което боледува често, особено дори и да не е толкова често, но продължително, трябва да бъде изследвано. Като начало педиатърът е редно да назначи следните изследвания:

-общ анализ на кръвта;
-понякога е нужен биохимичен анализ на кръвта;
-анализ на урината;
-имунограма (показва различни нарушения в отделни звена на имунитета).

След като се получат резултатите от изследванията, педиатърът преценя от какъв специалист трябва да бъде консултирано детето, за да се открие причината за честите ОРЗ.

Преди всичко, като по правило, е нужно детето да посети алерголог. Особено ако след болестта още дълго време продължава да кашля. Това може да бъде сигнал за т.нар обструктивен бронхит.
Ако детето има проблем с бъбреците, се изпраща при нефролог. При проблеми с храносмилателната система – при гастроентеролог. И непременно при специалист УНГ – обикновено 90% от често боледуващите деца имат сериозни проблеми именно в тази област, най-вече с аденоидите (сливиците).

Твърде рядко малкото се нуждае от имунолог, тъй като патологии на имунната система за щастие почти не се срещат при децата. Но ако ОРЗ са твърде чести, продължителни и тежки, то детето изостава от своите връстници и тогава се нуждае от имунологично изследване.

Лечение без грешки
Понякога може би решавате, че и сама (без лекар) можете да опитате да се справите с зачервеното гърло и температурата на детето. Разбира се, консултацията с педиатър е задъжителна, а вие все пак не допускайте тъй често срещащите се грешки:

В никакъв случай не прибягвайте по собствено усмотрение към антибиотика. Вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици. Не само че тези лекарства не действат на вирусите, но и влошават състоянието на микрофлората в стомаха и така се провокират алергични реакции. Само лекарят може да прецени дали има нужда от антибиотик – понякога го включва като „застраховка“ срещу евентуални усложнения.

Не се опитвайте веднага да свалите температурата. Тя е естествена защитна реакция на организма и когато е повишена, тогава вирусите и бектериите престават да се размножават. Едва когато достигне 38 градуса, можеш да използвате температуропонижаващи средства.

Има растителни средства, които укрепват имунната система, но тях използвайте когато детето е здраво и след консултация с педиатъра. Не ги давайте по време на боледуване.

Източник: moetodete.bg

1 Коментари на публикацията

  1. частна детска ясла в София Коментар:

    Определено не е само че тези лекарства не действат на вирусите, но и влошават състоянието на микрофлората в стомаха и така се провокират алергични реакции. Само лекарят може да прецени дали има нужда от антибиотик – понякога го включва като „застраховка“ срещу евентуални усложнения.Както добре пишете, лично аз съм дори и против подобни лекарства, има доста биопродукти които действат доста добре и засилват имунната ни система, но става ли дума за децата ни общо взето правим както ни кажат лекарите, не ни се рискува за нищо.Благодаря за хубавата статия.

Коментари


7 − 6 =

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети

Връзки