Заек за домашен любимец – навици за тоалетна

Публикувано на 04 ноември 2013 от Vesi

Зайците могат да бъдат научени да ходят до тоалетна на избрано място, подобно на котките с малко повече търпение.

bunny

Тоалетни за зайци продават в зоомагазините – има по-големи и по-малки триъгълни за в клетка, но може да използвате и някоя кутия. Котешките тоалетни са възможен вариант, но са твърде ниски и тъй като зайците обичат да рият се получава така, че всичко отива извън тоалетната. Затова колкото по-висока е, толкова по-добре.

Заешката урина има силна миризма затова е хубаво да купите специални гранули, които абсорбират миризмите.

Започнете с обучението колкото се може по-рано. Ако на един зaек му е позволено да го прави навсякъде от самото начало и е по-голям от 3 месеца ще е по-трудно.

В избраната от вас кутия сложете и някои от мръсните трици, за да надуши, че там е подходящото място. Оставете го да свикне и да души. Когато си играете с него през 10 мин го слагайте там, където искате да бъде тоалетната и ако свърши нещо не забравяйте да го похвалите и погалите.

Ако е станала беля на място, което не искате почистите след него като използвате разреден оцет (или препарат за премахване на миризми), за да не му мирише и да го направи следващия път пак на същото място. Това е възможно да се случва често докато не се научи, но имайте търпение. Наказанието не работи при обучаването на зайче, то не може да направи връзката и да разбере за какво го наказвате.
Целия този процес звучи малко обезсърчително, но обикновено върви доста гладко ако започнете да отделяте време и обръщате необходимото внимание редовно.

Понякога зайци, които преди това са били научени променят навиците си и се налага отново да отделите внимание на това.

Обикновенно зайците уринират сравнително рядко и в големи количества, ако започне да пишка често и по-малко може да е има здравослвоен проблем и тогава е най-добре да го види лекар.

Ако заека не е кастриран може и това да е причината, защото някои започват да маркират така територията си и това се засилва с възрастта. Кастрацията има много предимства за здравето, защото това ги предпазва от редица заболявания, като ветеринарите препоръчват това да стане колкото се може по-рано (дори още на 4-6 месечна възраст).


Източник: lapa.bg

Коментари


7 + = 11

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети